Unde se face imunoterapie în România și ce trebuie să știi despre acest tratament

Daria Petrescu 25.10.2020, 08:59
Unde se face imunoterapie în România și ce trebuie să știi despre acest tratament

În România, mii de oameni luptă cu o boala necruțătoare cancerul. Tratamentele pentru această boală sunt dureroase, de lungă durată, însă, descoperit din timp, cancerul poate fi învins. În ultima perioadă, tot mai mulți medici au început să vorbească despre Imunoterapie. Iată ce reprezintă această metodă și unde se face acest tratament. Ce spun specialiștii și care sunt rezultatele în cazul imunoterapiei.

Unde se face imunoterapie în România

De-alungul timpului, mai mulți specialiști au discutat despre efectele imunoterapiei, asupra organismului uman. Acest tratament se face în majoritatea centrelor de Oncologie. Imunitatea oncologică este cea mai nouă descoperire împotriva cancerului.

„Imunoterapia oncologică este cel mai promițător domeniu al medicinei personalizate. Acolo unde nu mai există alternativă terapeutică, medicul, sperăm noi autonom în prescripție, recomandă aceste tratamente”, afirmă Cezar Irimia. Acesta este președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Acest tratament se bazează pe răspunsul natural de apărare al organismului. El poate ajuta sistemul imunitar al pacienţilor să poată lupta cu boala. În momentul acesta, acest timp de tratament este decontat pe doar 3 tipuri de cancer, în țara noastră. Potrivit specialiștilor, există cazuri în care poți ajunge să vindeci un pacient cu o boală oncologică metastatică

Laura Mazilu, medic primar oncolog la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa, este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în inumoterapie din România. Ea a explicat ce presupune acest tratament și ce rezolvări are.

Ce presupune imunoterapia

„Imunoterapia a schimbat, cumva, paradigma de tratament în oncologie. Ea nu este un concept nou, aveam noțiuni de imunoterapie de ceva decade, dar ea, cumva, a întrat într-un con de umbră și a fost practic redescoperită în 2012-2013, când practic s-a relansat.

Imunoterapia se folosește pentru 3 tipuri de cancer
Imunoterapia se folosește pentru 3 tipuri de cancer

A adus, în acel moment, răspunsuri și supraviețuiri pe care nici noi nu le cunoșteam și de care și noi am fost uimiți, adică am avut pacienți cu melanom sau cu cancer renal care au întrat în remisiune completă pentru foarte mulți ani.

Până la acel moment, eram învățați ca un pacient cu o boală metastatică să nu supraviețuiască decât un timp limitat. Din acest punct de vedere, imunoterapia este diferită de chimioterapie și de terapiile clasice nu în sensul că le înlocuiește, ci imunoterapia este încă o armă terapeutică pe care o avem la dispoziție. Să ai mai multe arme terapeutice este foarte important și de fapt marea artă este să ajungi să le folosești pe toate la un pacient”, a declarat medicul potrivit hotnews.

Poate stimula sistemul imunitar

„De remarcat că o mare parte dintre pacienții care răspund la imunoterapie răspund pentru foarte mult timp și unii dintre ei au răspunsuri complete – în unele cazuri poți ajunge să vindeci un pacient cu o boală oncologică metastatică, ceea ce este un lucru extraordinar.

O parte din pacienții noștri au beneficiat de imunoterapie în cadrul unor studii clinice internaționale care s-au desfășurat în clinici de Oncologie din Romania, inclusiv în Spitalul Euroclinic”, a mai adăugat aceasta.

În general sunt folosite mai multe tipuri de imunoterapie, pentru tratarea cancerului. Acest fel de tratament, poate ajuta sistemul imunitar să atace cancerul. De asemenea, poate stimula sistemul imunitar.

Urmăriți Impact.ro și pe