Unde se afla „Veneţia României”, localitatea de care puţini români mai ştiu. „Circulă bărcile ca gondolele”

Ioana Bucur 07.07.2022, 08:53

Unde se afla „Veneția României?” Un loc de care, astăzi, foarte puțini români mai știu este, de fapt, una dintre bijuteriile continentului. Vorbim despre o localitate cu totul deosebită, în care „circulă bărcile ca gondolele” și care are o istorie complicată.

„Veneția României”

Politica, trecerea anilor, poate și nepăsarea legată de istoria țării noastre sunt câteva dintre ingredientele ce au dus la ștergerea din memoria celor mai mulți români a existenței unei localități cu totul deosebite.

Știm deja că Delta Dunării este o zonă unică în Europa, ce se împarte între două țări – România și Ucraina.

Cei aproape 700 de kilometri pătrați ce aparțin ucrainenilor nu duc lipsă de peisaje superbe, așa cum se înâmplă și în partea românească. Cel mai mare oraș ce aparține părții ucrainene din Deltă este Vylkove sau Vâlcov și datează din anul 1746. Potrivit unor date din 2001, 9.300 de suflete trăiau acolo, principala activitate a localnicilor fiind pescuitul.

Vâlcov este un orășel deosebit, casele oamenilor fiind construite pe insule, gospodăriile sunt legate unele de altele prin poduri. Localitatea a fost descrisă de dr. R.I. Călinescu:

„Vâlcovul este un târguşor ciudat, clădit în parte pe un grind de nisip, în parte pe apă, străbătut la marginea de răsărit de un mare canal principal – Belgaroschi, şi tăiat în toate părţile de canale mai mici, pe care alunecă încet, pe sub podeţe de lemn înălţate pe stâlpi, bărci pescăreşti pline cu peşte, conduce de oameni bărboşi, îmbrăcaţi în cămăşi roşii, vărgate cu negru, care merg pe aceste canale interioare până la casele lor“, aşa descrie dr. R.I. Călinescu orașul Vâlcov.

Unde se afla Venetia Romaniei, localitatea de care putini romani mai stiu. Circula barcile ca gondolele

„Pe aceste canale circulă bărcile cum ar circula gondolele pe canalele Veneţiei”

Între anii 1918-1940 și 1941 – 1944, localitatea nu făcea parte din Ucraina, ci aparținea țării noastre, mai exact, județului Ismail.

Călinescu a comparat bărcile localnicilor care circulau pe canalele din Vâlcov cu celebrele gondole din orașul italian, precizând că acesta era motivul pentru care orașul fusese numit „Veneția României”.

„Pentru acest motiv Vâlcovul a fost numit Veneţia României, pentru că pe aceste canale circulă bărcile cum ar circula gondolele pe canalele Veneţiei sau nişte trăsuri pe străzile unui oraş obişnuit”, a încheiat Călinescu.

În 1940, jurnalista Dorothy Hosmer, de la National Geographic, a fost uimită de micul orășel pe care l-a numit „Veneția Deltei”.

Vâlcov, astăzi Vylkove, a devenit celebru în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când era singurul loc din Europa în care se găseau icre negre. După încheierea conflictului militar, Basarabia a fost luată de Uniunea Sovietică, odată cu micul oraș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...