Unde se află păstrat steagul lui Ștefan cel Mare. Cum arată drapelul

Madlen Moraru / 16.07.2020, 17:24
Unde se află păstrat steagul lui Ștefan cel Mare. Cum arată drapelul

Mulți români nu s-ar gândi unde se află în prezent păstrat steagul lui Ștefan cel Mare. Domnitorul a avut un stindard pe care l-a purtat în luptele menționate și în cărțile de istorie. Drapelul lui Ștefan cel Mare are o puternică semnificație și putea fi admirat de către turiști, fiind expus drept un obiect foarte rar.

Unde se află păstrat steagul lui Ștefan cel Mare. Cum arată drapelul

Cei care nu știu unde se află păstrat steagul lui Ștefan cel Mare ar putea avea parte de un răspuns neașeptat. Drapelul pe care domnitorul Moldovei îl purta în lupte este la Muntele Athos. Mai mult, potrivit celor de la Historia, a fost un obiect cu o mare însemnătate, donat chiar de către voievod.

Unde se află păstrat steagul lui Ștefan cel Mare. Cum arată drapelul
Steagul lui Ștefan cel Mare a fost păstrat cu sfințenie la Muntele Athos

Steagul lui Ștefan cel Mare a fost catalogat drept cel mai vechi steag al Moldovei. A fost păstrat până în zilele noastre și este un simbol deosebit de important, ce a fost donat chiar de către marele voievod mănăstirii Sfântul Gheorghe Zograful de la Muntele Athos. A reprezentat un semn de recunoștință pe care voievodul l-a adus lăcașului de cult, pentru victoriile sale, dobândite în luptele cu vrăjmașii țării. Credința profundă a domnitorului moldovean în divinitate a reprezentat un aliat de nădejde pe câmpul de luptă.

Legenda spune că voievodul Ștefan cel Mare al Moldovei, care a trăit între anii 1457-1504, a fost respins în primele sale confruntări militare cu tătarii, de la 1469. După ce a trecut Prutul și s-a oprit o noapte la mânăstirea Dobrovăț, ruga înalțată lui Dumnezeu i-a dat suficientă credință cât să biruie împotriva dușmanilor.

Cu acest prilej, Ștefan Voievod ar fi rostit: „Împuternicește-mă, Doamne, împotriva vrășmașilor țării mele, că pre(a) de tot le place să se îmbete cu sânge românesc”.

Legenda mai arată că ajutorul divin s-a arătat prin Sf. Mare Mucenic Gheorghe, care i-ar fi spus domnitorului Moldovei să înalțe o mănăstire pe Muntele Athos dacă îi va birui pe tătari.

„Dacă n-ai tu, Ștefane, puteri destule, Dumnezeu are multe! Mă voi lupta și eu lângă tine și vom nimici pe tătari, numai, drept recunoștință, tu, din temelie, vei ridica mănăstire lui Dumnezeu pe Muntele Athos!”.

Steagul a fost păstrat în biblioteca mânăstirii Zograful, după cum avea să povestească și părintele ieromonah Teodosie Soroceanul, la început de secol XX. Drapelul ar fi fost cusut cu mare grijă chiar de către una din fiicele lui Ștefan cel Mare, iscusita domniță Elena sau Olena.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI