Unde se află cel mai bătrân copac din România. Are peste 900 de ani

Ioana Bucur 16.03.2021, 09:57
Unde se află cel mai bătrân copac din România. Are peste 900 de ani

Una dintre destinațiile preferate de vacanță sau excursie de weekend ascunde un secret vechi de aproape un mileniu. De mai bine de 900 de ani, este martorul tăcut al istoriei, prezentului și viitorului. Unde se află cel mai bătrân copac din România, supanumit „Bătrânul Capraților”.

Unde se află cel mai bătrân copac din România

Cel mai bătrân copac din România este un stejar ce se odihnește de mai bine de 900 de ani pe o colină de la marginea satului Mercheașa. Supranumit „Bătrânul Carpaților”, a devenit, în ultimii ani, o adevărată atracție turistică, iar cei care vin să îl admire nu au cum să fie dezamăgiți. Dacă un stejar obișnuit poate ajunge, în aproape 120 de ani, să aibă un diametru al trunchiului de 70 de centimetri, cel al  „Bătrânului Carpaților” măsoară nu mai puțin de 9,3 metri. Având o înălțime de 21 de metri, este mai mare decât un bloc cu patru etaje.

Acum aproape un deceniu, a fost inclus pe lista celor mai spectaculoși copaci de la noi din țară. Stejarul din satul Mercheașa și-a depășit fără probleme competiția, fiind desemnat „cel mai bătrân copac din România”, titlu pentru care s-a „bătut” cu alți 27 de arbori.

„Împreună cu specialiști de la ICAS, Institutul de Cercetare din Brașov, l-am evaluat și utilizând o metodă statistică au constatat că arborii din aceasta specie, Quercus robur, cresc cu aproximativ un metru în circumferință într-o sută de ani, adică cam 1 cm pe an și al nostru având circumferința măsurată la 1 metru și 10 de pământ de 9,3 metri a fost estimat la peste 900 de ani”, a spus Cătălin Cantor de la Asociația Carpaterra, potrivit Digi24.

Unde se află cel mai bătrân copac din România
Stejarul are peste 900 de ani

Titlul i-a adus statutul de arie protejată

După ce a fost recunoscut, oficial, ca fiind cel mai bătrân copac din România, stejarul din Mercheașa a devenit arie protejată. Din dorința de a-l apăra de animalele ce pasc pe colina pe care crește de aproape un mileniu, reprezentanții Ocolului Silvic au decis să îl îngrădească. Localnicii vorbesc cu mândrie despre bătrânul arbore pe care îl știu de când erau copii. Este încă sănătos, neafectat de insecte sau dăunătoare. Poate fi considerat, fără vreo exagerare, o minune a naturii, arborele secular  rezistând vremii, războaielor și unor fenomene ale naturii.

E un copac frumos, care are pentru sat o amintire frumoasă așa din moși-strămoși. Eu am aproape 80 de ani, așa îl știu și așa am auzit din bătrâni că e cel mai bătrân. Oamenii l-au mai protejat, nu au tăiat lemne din el, crăci, l-au protejat cât de cât. Și acum e închis la ora actuală, e cu gard.

An de an, în primul weekend din luna septembrie, la umbra Bătrânului Carpaților se organizează diferite evenimente – concerte, concursuri sportive, ateliere pentru copii – pentru a-l celebra.

Colina de lângă satul Mercheașa este un loc cu totul special.

„Aici la Mercheașa este cam cea mai mare pășune cunoscută din țară. Sunt câteva sute de stejari seculari, dintre care cei mai mari au dimensiuni de la 2 de 7 metri în circumferință și cel mai cunoscut este Bătrânul Carpaţilor, care are 9,3 metri în circumferință”, a mai spus Cătălin Cantor, pentru aceeași sursă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...