Unde s-ar putea ascunde Putin dacă va fi nevoit să fugă din Rusia. Acestea sunt singurele sale opțiuni

Mihnea Tălău 18.11.2022, 12:25
Unde s-ar putea ascunde Putin dacă va fi nevoit să fugă din Rusia. Acestea sunt singurele sale opțiuni

În urma invaziei din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin s-a făcut pe sine și pe acoliții săi vulnerabili la urmărirea penală pentru crime de război. La Moscova, teama de a ajunge în fața unui „tribunal”,  așa cum a făcut-o fostul lider iugoslav Slobodan Milošević, este tot mai mare. Acum, Putin și camarila sa trebuie să se gândească cu siguranță la strategiile lor de ieșire.

Curtea Penală Internațională de Justiție pe urmele lui Putin

Christine Van den Wyngaert, fost judecător la Curtea Penală Internațională de Justiție (CPI) de la Haga, una dintre instanțele care investighează presupuse atrocități în Ucraina, a explicat pentru Politico, ce se poate imtâmpla în acest caz.

Van den Wyngaert, care în prezent este consilier special al procurorului CPI, Karim Khan, a declarat că orice potențial proces pentru crime de război ar fi probabil lung și complicat – dar calendarul ar putea fi ajutat de echipa CPI care colectează deja probe pe teren.

Ea a declarat că numai implicarea în atrocitățile de la Bucea, unde au fost descoperite gropi comune și cadavre legate în urma retragerii rusești, ar fi probabil suficientă pentru o condamnare pe viață – în cazul în care CPI ar pune mâna pe făptași.

Visul lui Putin este, bineînțeles, ca un succesor înțelegător de la Moscova să îi facă o înțelegere și să îi permită să trăiască în palatul său, sau cel puțin într-o dacha confortabilă. La urma urmei, Putin i-a acordat imunitate lui Boris Elțîn și familiei sale imediat după ce a urcat el însuși la putere.

Unde s-ar putea ascunde liderul de la Kremlin

Avocații lui Putin l-ar sfătui probabil să meargă într-o țară care nu a semnat statutul CPI, a spus Van den Wyngaert, în special una în care ar putea exista „multe ezitări în a-l extrăda”.

Care sunt variantele pe care liderul rus le are la îndemână.

China

Pro: Putin l-a catalogat pe Xi Jinping: prietenul său „apropiat”. Se pare că președintele chinez l-a descris pe omologul său rus drept „cel mai bun prieten al său”. Cei doi autocrați sunt atât de apropiați, încât s-au reunit chiar pentru o petrecere cu înghețată pentru a sărbători împlinirea a 66 de ani a lui Xi. Și, având în vedere că Xi și-a asigurat recent al treilea mandat – și, în esență, și-a consolidat președinția pe viață – este puțin probabil ca Putin să aibă de-a face cu altcineva decât cu ”prietenul” său.

Contra: Relațiile chinezo-ruse au fost descrise ca fiind mai mult strategice decât cu adevărat de prietenie, iar Beijingul ar putea să nu vrea să-și riște comerțul cu Occidentul adăpostind un criminal de război acuzat.

Siria

Pro: Președintele sirian Bashar al-Assad a cerut ajutorul lui Putin pentru a reprima brutal o revoltă care a început în 2015, așa că ce înseamnă un mic exil între doi prieteni de lungă durată, criminali de război? Există, de fapt, zvonuri care circulă online că Putin se pregătește să-și mute anturajul la Alep dacă pierde războiul.

Contra: Putin ar trebui probabil să traverseze spațiul aerian al Turciei – și, prin urmare, al NATO – pentru a ajunge în Siria, lăsându-l oarecum expus. Mai important, fără sprijinul rusesc și fără mercenari wagnerieni care să ajute la susținerea lui Assad, Siria ar putea să nu fie în siguranță pentru Putin pentru mult timp. În plus, nu este chiar un „loc de dor pentru un dictator uzat”, după cum spune expertul german în drept internațional Gerd Hankel, care a publicat recent o carte care a analizat modul în care Putin ar putea fi judecat. Hankel a adăugat că Siria seamănă cu „închisori mai mari, cu un nivel de trai care nu este impresionant, nici măcar pentru elita financiară”.

Iran

Pro: În condițiile în care acordul nuclear iranian care a îmbunătățit relațiile cu Occidentul este aproape mort și îngropat, Teheranul nu are prea multe de pierdut dacă se va apropia de Putin. De fapt, sancțiunile impuse atât Rusiei, cât și Iranului în ultimii ani au consolidat relația, Teheranul devenind furnizorul favorit de drone al Rusiei. Bonus: Având în vedere că Putin este cunoscut pentru faptul că evită alcoolul, probabil că interdicția publică de băutură nu îl va deranja.

Contra: Protestele în masă în curs de desfășurare împotriva autoritarilor aflați la putere înseamnă că zilele regimului ar putea fi numărate – și așa s-ar duce și refugiul sigur al lui Putin. Prietenii ayatolahilor s-ar putea să nu fie populari în lunile și anii care vor urma. Putin nu ar vrea să aibă aceeași soartă ca și diplomatul și poetul rus din secolul al XIX-lea Alexander Griboyedov, care a fost împușcat în Teheran, apoi decapitat de un vânzător de kebab.

Coreea de Nord

Pro: Coreea de Nord, un alt furnizor de armament rusesc, are la conducere un tânăr „lider suprem” care nu dă semne că și-ar pierde controlul asupra puterii prea curând. În timp ce o mare parte a națiunii trăiește în sărăcie, Kimii au un stil de viață faimos și opulent, cu vânătoare de foci și super-iahturi, pe care Putin ar fi probabil capabil să îl împărtășească. Deși Pyongyang nu este chiar o ascunzătoare populară, ar putea fi o carieră cinematografică profitabilă în joc. Putin ar trebui doar să ia exemplul lui James Joseph Dresnok – soldatul american care a dezertat în Coreea de Nord în 1962, înainte de a juca în numeroase filme de propagandă, inclusiv unele care ar fi fost regizate de însuși liderul suprem de atunci, Kim Jong-il. Putin ar putea să-și pună mustață și să joace rolul lui Stalin într-un film de război!

Rusia și Coreea de Nord vor extinde relațiile bilaterale. Corespondență Putin - Kim Jong-un

Contra: Pyongyang este mai mult Hollyweird decât Hollywood – regulile stricte care guvernează viața de zi cu zi înseamnă că statul controlează totul, de la hainele pe care le poartă oamenii până la coafura și utilizarea argoului. În plus, există întotdeauna riscul ca zbaterile cu săbii nucleare ale lui Kim Jong-un să se termine în lacrimi.

Emiratele Arabe Unite

Pro: Putin ar urma o cale bine cunoscută dacă ar căuta refugiu în EAU. Președintele afgan Ashraf Ghani a fugit în această țară după preluarea puterii de către talibani anul trecut și, după cum se spune, a fost tratat luni întregi într-un hotel de cinci stele; fostul rege spaniol Juan Carlos a petrecut doi ani în această țară după ce a fost implicat într-o anchetă privind presupuse fapte de corupție. În plus, Emiratele Arabe Unite au descris loviturile aeriene rusești din Siria drept atacuri asupra unui „inamic comun”. Nu te împrietenești cu salata – dar te împrietenești cu loviturile aeriene!

Contra: Dușmanii săi ar considera că este un loc destul de ușor pentru a efectua o lovitură. „Emiratele Arabe Unite sunt o opțiune bună, dar probabil nu suficient de puternică” pentru a asigura siguranța lui Putin, a declarat Hankel. „Occidentul este mult mai dependent de Arabia Saudită vecină”.

Arabia Saudită

Pro: Relația prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman cu Rusia lui Putin s-a îmbunătățit în ultimul an, iar legăturile s-au aprofundat în ciuda invaziei Ucrainei. Cele două petro-superputeri își coordonează politicile energetice și împărtășesc valori comune în ceea ce privește modul în care își conduc țările și tratează jurnaliștii care nu urmează linia companiei.

Hankel a susținut că Arabia Saudită ar fi cea mai bună opțiune a lui Putin, în cazul în care ar trebui să părăsească Rusia, numind-o „o țară fără niciun fel de morală în materie de drepturi ale omului”, care are „experiență în acordarea de azil criminalilor în masă”. Un caz concret: Saudiții i-au acordat azil dictatorului ugandez destituit Idi Amin și i-au plătit o subvenție generoasă, permițându-i să ducă o viață de lux timp de două decenii în Jeddah. „Lipsa de moralitate este invers proporțională cu bogăția de care Putin s-ar putea bucura în Arabia Saudită”, a spus Hankel.

Contra: Când vine vorba de împingere, SUA pot apela la favoruri la Riyadh. În plus, în Siria, Putin a trecut de partea regimului Assad, care este susținut și de Iran – dușmanul de moarte al Arabiei Saudite. Ca răspuns, saudiții și-au sporit sprijinul pentru rebeli. Așadar, ar putea exista unele tensiuni în această privință.

Ungaria

Pro: În cadrul UE, Ungaria este probabil cea mai bună alegere a lui Putin pentru un refugiu. Prim-ministrul Viktor Orbán a fost cel care nu s-a opus blocului atunci când a impus sancțiuni Rusiei ca răspuns la războiul acesteia în Ucraina, a refuzat să trimită ajutor militar Kievului și chiar a încheiat un acord de gaz cu Kremlinul după invazie.

Contra: Intrarea în UE ar fi o idee proastă pentru Putin – chiar dacă Ungaria este unul dintre locurile mai prietenoase pentru președintele rus. În ciuda regresului Budapestei în ceea ce privește statul de drept, țara este semnatară a CPI și parte a sistemului de mandate europene de arestare.

Couch-surfing la conacul turcesc al lui Schröder

Pro: Turcia nu este membră a CPI, așa că nu există riscul supărător de extrădare în această privință. Iar cu președintele Recep Tayyip Erdoğan acționând ca mediator în negocierile dintre Moscova și Kiev, nu ar fi exclus ca Putin să ajungă la un acord care să includă amnistia în țara sa. Există un alt avantaj în alegerea Turciei: Fostul cancelar german Gerhard Schröder, până de curând membru al consiliilor de administrație ale companiei petroliere rusești Rosneft și ale gigantului gazier Gazprom, este unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Putin – și și-a folosit umilul său salariu pentru a cumpăra o vilă de vacanță în satul turcesc de coastă Gümüșlük. Cu siguranță că Schröder are loc pe canapeaua sa pentru un vechi prieten.

Contra: Există o problemă evidentă cu acest plan: „Nu poți obține amnistie pentru crime de război, crime împotriva umanității”, a declarat Van den Wyngaert, fostul judecător al CPI. Ea a indicat un precedent stabilit în cazul fostului președinte liberian Charles Taylor, care a fost amnistiat în Nigeria. Când a fost înființat un tribunal special pentru a investiga rolul lui Taylor în crime de război și crime împotriva umanității, amnistia i-a fost revocată și a fost condamnat la 50 de ani de închisoare.

Camera de oaspeți a lui Merkel în Berlin-Mitte

Pro: De la țariștii care au fugit de bolșevici în timpul revoluției, până la membrii opoziției care fug acum de Rusia tot mai țaristă a lui Putin, Berlinul a fost mult timp un magnet pentru diaspora rusă. În timp ce piața imobiliară din Berlin este notorie, Putin s-ar putea gândi să dea un telefon unui alt fost cancelar german: Angela Merkel ar putea avea loc pentru un vechi prieten în umilul ei apartament. Deși Merkel nu poate concura cu Schröder la miza prieteniei, ea a fost întotdeauna susținătoare a politicilor energetice și a conductelor lui Putin, iar cei doi ar putea conversa fie în germană, fie în rusă. Putin va trebui doar să își lase câinii acasă.

Contra: Germania (alături de Franța, Polonia și alții), a deschis propria anchetă privind presupusele crime de război și crime împotriva umanității comise de Rusia în Ucraina, cu scopul de a-i târî pe cei responsabili în fața propriilor instanțe în cadrul mecanismului de jurisdicție universală – așa că Volodya probabil că nu va ajunge să își cunoască atât de bine noua colegă de cameră. În plus, Merkel este cunoscută pentru stilul său de viață frugal, ceea ce ar putea fi un pas destul de jos față de palatul său de aur.

Colonia lui Musk pe Marte

Pro: Elon Musk, „idiotul șef”, pare să creadă că are un „plan de pace” pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina. Poate că fondatorul SpaceX ar putea să-și pună banii acolo unde îi este gura și să-i ofere lui Putin refugiu pe colonia sa de pe Marte – mult în afara jurisdicției CPI.

Contra: Locurile la bordul rachetelor SpaceX nu sunt ieftine și toată lumea știe că Musk nu dă nimic pe gratis. Așa că Putin va trebui să sape adânc în pernele canapelei pentru a-și plăti biletul. Se pare că doar pentru a ajunge la Stația Spațială Internațională costă 55 de milioane de dolari – nu este o problemă atunci când ești un dictator de facto al unuia dintre cei mai mari exportatori de resurse din lume; mai complicat atunci când altcineva are controlul asupra acelor corzi de buzunar.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...