Cazurile de luare de mită din spitalele din România nu mai miră pe nimeni. Cel mai recent caz care uimește opinia publică este al unei șefe dintr-un spital renumit, condamnată după ce a luat mită și și-a ascuns averea făcută din șpagă într-un loc inedit.
Fosta șefă a serviciului de Resurse Umane din cadrul Spitalului Județean Ploiești, cel mai mare din județul Prahova, dormea, efectiv, cu capul pe banii luați mită. Asta au descoperit procurorii la perchezițiile domiciliare efectuate în dosarul în care Florica Preda a fost acuzată, judecată și condamnată pentru că a făcut bani frumoși, dar murdari. Femeia a strâns o adevărată avere din sumele pe care le percepea pentru a muta asistente de la o secție la alta, în funcție de preferințe, și pentru a angaja diferite persoane în spital.
Plicurile în care primea șpaga erau ascunse cu mare grijă chiar acasă de Florica Preda. Procurorii au avut o adevărată surpriză atunci când au găsit bani ascunși în perne, în lenjeria de pat, dar și prin sertare și cărți.
Florica Preda a fost pusă sub acuzare și judecată pentru luare de mită, după ce în locuința ei au fost găsite sume de bani pe care nu le-a putut justifica: 150.900 de lei, 41.430 de euro, 1.350 de dolari și 80 de lire sterline.
Șpaga percepută pentru serviciile pe care le presta Florica Preda era cuprinsă între 500 de euro și 10.000 de lei, după cum au constatat anchetatorii, care au montat în biroul său echipament de supraveghere tehnică. La dosar au fost atașate, totodată, denunțuri de la mai multe persoane cu calitate de suspecți sau martori denunțători în dosar, care au confirmat că au plătit bani grei pentru posturi de asistenți sau infirmieri în Spitalul Județean Ploiești.
Fosta șefă de la HR din Spitalul Județean Ploiești își așezase foarte atent banii strânși din șpăgi. Ea îi ținea în plicuri de diverse mărimi și cu diverse sume, cuprinse între 200 și 5000 de euro sau 500 și 10.000 de lei. Deși a încercat, în timpul anchetei, să ofere diferite explicații pentru sumele de bani găsite în posesia ei, Florica Preda s-a încurcat în declarații. Ba a invocat o moștenire, ba a susținut că banii respectivi proveneau din vânzarea un teren; ba erau economii de o viață proprii sau făcute din pensia mamei, ba erau proveniți de la fostul soț (de care divorțase încă din 1995). În lipsa unor probe concrete și dată fiind frecvența cu care Florica Preda și-a schimbat declarațiile, nimic nu i-a putut convinge să o declare nevinovată pe judecătorii care au instrumentat dosarul la Tribunalul Dâmbovița, acolo unde a fost strămutat procesul, de la Tribunalul Prahova.
Florica Preda a fost condamnată pentru luare de mită la trei ani de închisoare cu suspendare și la muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 60 de zile. Condamnarea a fost pronunțată fără acord de recunoaștere.
„Se impune inculpatei Preda Florica să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. (…) inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la una din cele două instituții din comunitate prevăzute în Baza instituţiilor din comunitate, respectiv la Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” Ploieşti şi la CSM Ploieşti – Hipodrom Ploieşti”, se arată în minuta instanței, publicată pe Portalul Instanțelor de Judecată.
Tot în primă instanță judecătorii au decis și instituirea de sechestru asigurator asupra sumelor care ar fi provenit din săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
„Confiscă de la inculpata Preda Florica sumele de 25.450 lei şi 500 euro, dobândite prin săvârşirea infracţiunii de luare de mită, asupra cărora a fost instituit sechestrul asigurător şi care se află depuse în conturile ANABI deschise la Unicredit Bank, pe numele inculpatei (…) Confiscă de la inculpata Preda Florica sumele de 9.553 lei, 40.930 euro, 1.350 dolari şi 80 lire ce provin din activităţi infracţionale (sume ce au fost ridicate de la domiciliul acesteia), asupra cărora a fost instituit sechestrul asigurător şi care se află depuse în conturile ANABI deschise la Unicredit Bank, pe numele inculpatei”, conform sentinței pronunțate de un judecător de la Tribunalul Dâmbovița.