Unde își ascunde Coreea de Nord armele atomice. Specialiștii sunt siguri că au aflat secretul lui Kim Jong-un

Iancu Andreea 02.03.2021, 20:05
Unde își ascunde Coreea de Nord armele atomice. Specialiștii sunt siguri că au aflat secretul lui Kim Jong-un

O serie de imagini surprinse din satelit arată unde își ascunde Coreea de Nord armele atomice. Mai mulți specialiști au analizat în detaliu și sunt siguri că liderul nord-coreean Kim-Jong-un a pus la cale un plan ingenios pentru a stoca și ține departe de ochii adversarilor internaționali armele nucleare. Cu toate acestea, noua administrație de la Casa Albă urmează să își exprime poziția cu privire la acest subiect, punând presiune pe încetarea dezvoltării balistice și nucleare la Phenian.

S-a descoperit locul unde își ascunde Coreea de Nord armele atomice

Secretul lui Kim-Jong-un pare să fi fost descoperit, după ce CNN a publicat mai multe imagini din satelit care prezintă un sit militar drept locul unde își ascunde Coreea de Nord armele atomice. Fotografiile au fost surprinse de Maxar, pe 11 februarie și au fost deja analizate de specialiștii Institutului Middlebury. Aceștia au remarcat structuri noi, construite pe parcursul anului 2020 în zona sitului Yongdoktong. Potrivit cercetătorilor în domeniu, situl este împânzit de intrări subterane, care duc către locul unde sunt stocate arme nucleare.

Regiunea a fost identificată și anterior drept o zonă posibilă pentru depozitarea armelor nucleare produse de Coreea de Nord, serviciile secrete americane înaintând această teorie. Imaginile actuale nu fac decât să confirme suspiciunile americanilor cu privire la faptul că nord-coreeni își dezvoltă în mod activ apărarea nucleară și fac eforturi pentru a stoca armele produse. Noile dovezi au dus astfel la o presiune în plus asupra administrației Biden, care trebuie să stabilească și să își exprime concret politica față de Coreea de Nord și acțiunile sale.

Imaginile surprinse din satelit cu situl Yongdoktong
Imaginile surprinse din satelit cu situl Yongdoktong

Care va fi relația dintre Joe Biden și Kim-Jong-un. Noua administrație, în opoziție cu politica lui Trump

Aliații SUA și membrii importanți ai legislaturii americane așteaptă ca noua administrație să formuleze politica sa în privința relațiilor externe cu Coreea de Nord.  Pentru moment, este evident faptul că americanii își doresc să încurajeze denuclearizarea statului condus de Kim-Jong-un.

Președintele consideră că încercările Coreei de Nord de dezvoltare și proliferare nucleară și balistică reprezintă o amenințare serioasă la pacea internațională și securitatea lumii, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, în urmă cu o lună.

Întreaga abordare privind politica față de Coreea de Nord ar urma să fie schimbată, potrivit unuia dintre pionii esențiali din diplomația Americii. Măsurile noi pe care ar urma să le ia Joe Biden vor fi cu siguranță în opoziție cu cele ale administrației anterioare, conduse de Donald Trump. Acesta din urmă a apreciat relația personală cu dictatorul nord-coreean de la Phenian. 

Este o problemă care a preocupat administrație după administrație și care nu s-a îmbunătățit, dimpotrivă, s-a înrăutățit. Ne vom calcula opțiunile și vom vedea care este mai eficientă, spunea Blinken, șeful actual al diplomației SUA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...