Unde e mai scump la Lidl, în România sau în Ungaria? Vecinilor noștri nu le-a venit să creadă ce au descoperit

Badea Violeta 25.10.2021, 13:24
Unde e mai scump la Lidl, în România sau în Ungaria? Vecinilor noștri nu le-a venit să creadă ce au descoperit

Lidl are aproape 10.000 de supermarketuri în Europa, dar te-ai întrebat vreodată din ce țară este mai ieftin să faci cumpărături? Ei bine, ungurii au realizat un studiu comparativ între prețurile la alimente din Cluj-Napoca și cele din magazinele din Budapesta. Iată la ce concluzie au ajuns.

Cum sunt prețurile din România față de cele din Ungaria

Revista de știri economice G7 a comparat prețurile de la un magazin Lidl din Ungaria cu cele de la unul din România. Ulterior, autorii au publicat rezultatul într-un articol, dar au explicat și metodologia pe care au folosit-o. Astfel, aceștia au spus că studiul a fost realizat cu ajutorul Transidex.

Concret, ei au analizat prețurile a nu mai puțin de 42 de produse dintr-un Lidl din Ungaria. Aceștia le-au verificat în fiecare lună, timp de 20 de luni, mai exact de la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Anterior, comparației între prețurile celor de la Lidl din România și Ungaria, G7 comparase prețurile din Franța și Ungaria, iar rezultatele obținute au arătat că cele din țara vecină sunt cu mult mai mici.

„Metodologia colectării datelor a rămas aceeași. Pe scurt: ne uităm întotdeauna la prețuri care nu sunt la produse aflate în promoție, calculate din prețuri unitare pe kilogram sau pe litru și, dacă există mai multe produse identice, cumpărăm întotdeauna cele mai ieftine din cantitatea dată, dar indiferent de ambalaj”, au precizat autorii studiului.

In Romania alimentele sunt mai ieftine decat in Ungaria
In Romania alimentele sunt mai ieftine decat in Ungaria

În România alimentele sunt mai ieftine decât în Ungaria

În cazul comparației dintre România și Ungaria, G7 a constatat că alimentele din țara noastră sunt mai ieftine cu aproximativ 5 euro ( 10,6%) decât cele de la ei. În schimb, maghiarii câștigă mai mult. Astfel, mâncarea reprezintă 6,8% din salariul lunar în țara vecină, în timp ce la noi reprezintă 9,2% din salariul lunar.

„Din grafic reiese că majoritatea produselor sunt mai ieftine în România, dar oarecum surprinzător, am găsit și 10 din 35% care costă mai puțin în Ungaria.

Adevărat, acest lucru nu mai este valabil în cazul făinii, pentru că în primele zile ale lunii octombrie, Lidl Ungaria a crescut prețul cu 25%, iar în cazul ouălor diferența este neglijabilă, 0,3 HUF, dar consumatorul maghiar plătește mai puțin pentru celelalte opt produse: lapte ESL, 1,5 lapte UHT, file de piept de pui și curcan, apă minerală, sare și brânză gouda.

Cu toate acestea, la prima vedere, se poate prevedea că pentru lista noastră de cumpărături vom plăti mai mult la casă în Ungaria decât în România”, notează revista G7.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...