Declarațiile făcute de ministrul Muncii în urmă cu câteva zile, cu privire la dispariția banilor din Pilonul 2 de pensii, i-au îngrijorat pe românii care contribuie la acest fond. Guvernul a cerut Autorității de Supraveghere Financiară să ia măsuri pentru a recupera cele 7 miliarde de lei dispărute de la începutul acestui an. Ce spune o fostă șefă a Casei de Pensii cu privire la dispariția banilor.
În urmă cu câteva zile, ministrul Muncii, Marius Budăi, atrăgea atenția asupra faptului că lipsesc aproximativ 7 miliarde de lei din Pilonul 2 de pensii și a cerut ASF să ia măsuri. Fondurile Private de Pensii transmit însă că pierderea va fi recuperată în timp. Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, a explicat ce se întâmplă cu banii.
„Dacă discutăm de banii acumulați pentru pensiile private obligatorii de către cei aproape 7.8 milioane de participanți care sunt gestionați de cele 7 fonduri, atunci ar trebui să nu avem îngrijorări. Pentru că avem o instituție numită de Parlament care are ca şi atribuție supravegherea acestor fonduri, inclusiv modalitățile în care aceştia îşi constituie garanții şi cum îşi investesc fondurile pe care le încasează lună de lună.
Pentru că discutăm de sume care se deduc din Pilonul 1 de pensii, practic în fiecare lună veniturile se diminuează cu aceste sume. Mă uitam pe statistici şi la nivelul lunii mai pe sumele transferate pe cele 7 fonduri sunt 891,411,369 de lei, care reprezintă sume importante şi de acea ele trebuie gestionate corect. În ceea ce privește Pilonul 2, în prezent el funcționează în mod activ pe partea de acumulări şi mai puţin pe partea de livrări de beneficii.
Iar în ceea ce privește modalitatea de plată, în situaţia în care persoanele care îndeplinesc condiţia de vârstă standard vor solicita restituirea sumelor suntem în urmă în ceea ce privește emiterea şi aprobarea legii privind modalitatea de plată a unităților. (…) Nu este vorba despre un furt, ci despre rentabilitatea plasamentelor.”, a spus aceasta, într-o intervenție la Antena 3.
La nivelul lunii iunie, se adunaseră la Pilonul 2 aproximativ 88 de miliarde de lei, cu 7 miliarde mai puțin față de începutul anului. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a cerut ASF să ia măsuri urgente, spunând că dispar bani din fond de la o lună la alta. La rândul său, un fost ministru al Muncii, Dragoș Pâslaru, a explicat unde sunt acești bani, de fapt, și cum vor putea fi recuperați.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Fondurile de pensii Pilonul 2 au prin lege obligația să investească 60% în titluri de stat. Titlurile de stat reflectă performanța statului. Dacă statul are nişte echilibre macroeconomice, merge bine şi e administrat eficient, titlurile de stat sunt căutate.
Dacă statul are politici cu oameni care se ceartă între portofolii şi neclaritate cu ce urmează, atunci titlurile de stat sunt mai puţin valorizate. Prin urmare, nu este vorba de ineficiența administratorilor de fond, ci de activele pe care aceştia le au în portofoliu.”, a explicat Dragoș Pâslaru, într-o intervenție la aceeași televiziune.