Unde a fost găsit capul de marmură al lui Hercule. Era dat dispărut în urmă cu un secol

Stan Filon 24.06.2022, 15:01

Descoperire de senzație în Grecia, acolo unde arheologii au găsit capul statuii lui Hercule, după mai bine de 120 de ani de când i-a fost găsit trupul sculptat în marmură. Lovitura arheologică a fost dată după foarte multă muncă depusă de scafandri, care au lucrat pe fundul mării Egee, lângă insula Antikythera, acolo unde în urmă cu peste 2.000 de ani s-a scufundat o navă comercială plină de bogății.

Unde a fost găsit capul de marmură al lui Hercule

Așadar, statuia lui Hercule se pare că a fost reîntregită, după ce mai întâi i-a fost găsit trupul sculptat în marmură, iar acum i-a fost găsit și capul. Ambele au fost descoperite pe o navă comercială care s-a scufundat în Marea Egee în urmă cu peste 2.000 de ani. Rămășițele acesteia au fost descoperite în anul 1900, când căutătorii de bureți au coborât adânc în mare și au descoperit nava.

Atunci, pe lângă multe alte artefacte, arheologii au descoperit trupul lui Hercule, ca la distanță de mai bine de 120 de ani alți specialiști mult mai determinați să-i găsească și capul. Această ultimă descoperire vine după foarte multă muncă. Scafandrii au fost nevoiți să lucreze la peste 50 de metri adâncime, însă ce au reușit a lăsat pe toată lumea cu gura căscată. Aceștia au reușit să îndepărteze niște bolovani grei de aproape 9 tone, pentru a ajunge la o parte neexplorată a navei. Ei bine, aici au găsit capul statuii lui Hercule.

Unde a fost gasit capul de marmura al lui Hercule
Unde a fost gasit capul de marmura al lui Hercule

Are dimensiuni impresionante

„Este atât de adânc încât pot sta acolo jos doar 30 de minute. Dar acum avem o idee despre ceea ce s-a ascuns sub acele roci… fiecare descoperire ne ajută să înţelegem de unde provine. În 1900, scafandrii au scos la suprafaţă statuia lui Hercule, iar acum probabil i-am găsit capul. Este o piesă impresionantă de marmură. Are de două ori dimensiunea normală a trupului, o barbă mare, o faţă inconfundabilă şi păr scurt. Este Hercule, fără îndoială”, a declarat profesorul Lorenz Baumer, arheologul care monitorizează misiunea subacvatică din partea Universităţii din Geneva, potrivit The Guardian.

Vasul, despre care se crede că s-ar fi scufundat în timpul unei furtuni în largul insulei Antikythera în primii 50 de ani ai primului secol înainte de Hristos, a fost descoperită de scafandrii care căutau bureţi în anul 1901. Au fost descoperite multe comori, printre care statui de marmură şi bronz, ceramică şi veselă. Un obiect însă le-a atras atenția tuturor, mai ales deorece a fost găsit la bordul unei nave care făcea comerț. A fost descoperit un dispozitiv misterios utilizat pentru a cartografia mişcările soarelui, lunii şi a altor planete, obiect descris de cercetători drept primul computer analog, denumit Mecanismul Antikythera.

Importanța și complexitatea mecanismului au fost înțelese abia câteva decenii mai târziu. Perioada sa de construcție a fost estimată a fi între 150 și 100 î.Hr. Cercetări mai noi sugerează că mecanismul a fost pus în funcțiune pentru prima dată în anul 205 î.e.n. Gradul de sofisticare mecanică este comparabil cu a unui ceas elvețian din secolul al XIX-lea. Artefacte tehnologice cu manoperă și complexitate similară nu vor mai apărea până în secolul al XIV-lea, atunci când ceasurile mecanice astronomice au fost construite în Europa.

Urmăriți Impact.ro și pe