Editorial Alin Buzărin

Unchiul Vania, un fel de McDonaldski

Alin Buzărin 21.03.2022, 18:20
Unchiul Vania, un fel de McDonaldski

În plin război, în Rusia aberația funcționează perfect. Un brand ”imperialist”, tocmai a fost botezat în cristelniță pravoslavnică Sigla e extrem de clară, chiar dacă rușii au întors-o cu 90 de grade. E ”Mec”-ul cel de toate zilele, spre care ne-au tras ani de-a rândul de mână copiii noștri și unde, să recunoaștem, am mai intrat și noi câteodată, adulți fiind, măcar pentru o cafea, sau ceva rapid, la botul calului, de la ”drive”.

Cehov-burger

Cum concenrnul occidental, ”imperialist” (așa definesc ei tot ce nu e de-al lor) și-a anunțat plecarea din Rusia încă din 14 martie, rușii au găsit cu cale să-și ia măsuri. Preocupat de problemă, ditamai președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a spus că oricum concernul ”imperialist” folosea doar materii prime rusești, așa că trebuie făcut ceva, pentru că obiceiurile de consum ale rușilor s-au nărăvit la burgeri și alte mâncăruri și băuturi din prăvălie.

Culcat pe-o rână, M-ul acela galben pe fond roșu a devenit B, adică V, de la Vania. Unchiul Vania, diadia Vania în cea mai cehoviană interpretare cu putință!

Măcar tradiție

Așadar, rușii continuă să ronțăie produse ”imperialiste”, botezate după dramaturgia lui Cehov. Nu se știe cât va dura această aberație economică, acest fake care atacă un brand vechi de mai bine de 80 de ani, înființat în 1940.

Nu, McD în original nu înseamnă nici civilizație, nici rafinament, nici erudiție gastronomică, dar sigur înseamnă tradiție. E ceva care a apărut, a existat și a crescut și sub ochii unor generații întregi și logic e să rămân al fondatorilor și al continuatorilor. Nu poate deveni diadia Vania numai pentru că așa vor rușii.

Unchiul Vania, un fel de McDonaldski

Văd extremiști peste tot

Sigur că la război e ca la război, se poate întâmpla orice, iar rușii au o mare capacitate de adaptabilitate. De exemplu, ei consideră produsele Meta (Facebook, Instagram) drept extremiste. Așa cum pentru ei războiul e ”operațiune militară”, tot așa Facebook și Insta sunt extremiste, iar ”Mec”-ul poate deveni oricând ”Unchiul Vania”.

Nu e însă de mirare dacă rușii vor reuși să-și pună pe picioare sisteme de comunicare similare cu cele definite drept ”extremiste”, care chiar dacă nu vor răzbate pe întreaga planetă, precum ”lucrările” lui Zuckerberg, le-ar putea ajuta măcar să comunice între ei, pe teritoriul lor.

Desene pe Lună

Toată povestea aceasta cu Mec-ul răsturnat și transformat în Unchiul Vania reamintește un banc din perioada Războiului Rece. Zice-se că după ce americanii au reușit să aselenizeze primii, în 1969, rușii s-au ofticat și au vopsit Luna în roșu, desenând într-un colț secera și ciocanul. După care americanii s-au mai dus o dată, au șters secera și ciocanul și au scris pe Lună Coca-Cola. Acum, deocamdată povestea cu Unchiul Vania e în stadiul desenului cu secera și ciocanul. Oare îi mai interesează pe americani să scrie și ei ceva?

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...