Una dintre emblemele Europei are nevoie de reparații capitale. Este o atracție turistică adorată de îndrăgostiți

Stan Filon 05.07.2022, 08:47
Una dintre emblemele Europei are nevoie de reparații capitale. Este o atracție turistică adorată de îndrăgostiți

Turnul Eiffel rămâne unul dintr cele mai vizitate obiective turistice din Europa. Este la fel de popular cum era acum 133 de ani, atunci când a fost construit. Chiar dacă constructorul era convins că turnul va fi demontat după 20 de ani, iată că el este în picioare și acum, iar secretul este mentenanța. La fiecare 7 ani, turnul Eiffel primește o atenție sporită din partea municipalității. Este vopsit foarte atent, iar acum se aproprie un astfel de moment, deoarece nu se află deloc într-o stare bună. Mai mult, se pare că atenția primită nu va fi la fel de bună ca în anii trecuți.

Una dintre emblemele Europei are nevoie de reparații capitale

Așadar, s-a aflat că turnul Eiffel este plin de rugină și are nevoie disperată să fie curățat și vopsit. Chiar dacă are nevoie de reparații capitale, arată informațile obținute de revista franceză Marianne, urmează să primească un tratament pur cosmetic pentru Jocurile Olimpice din 2024, care vor avea loc la Paris.

„Dacă Gustave Eiffel ar vizita turnul ar avea un infarct”, a declarat pentru revista Marianne un manager al administratorului turnului Eiffel, sub condiția anonimatului. Experții consultați de revista Marianne au declarat că lucrările sunt pur cosmetice și că rezultatul final va fi „lamentabil”.

Una dintre emblemele Europei are nevoie de reparatii capitale
Una dintre emblemele Europei are nevoie de reparatii capitale

„Testarea structurii îmbătrânite”

Compania care administrează turnul Eiffel, Sete, este deținută în proporție de 99% de primărie și nu vede cu ochi buni restaurarea monumentului, deoarece acesta ar trebui închis pentru o perioadă bună. Odată închis, turnul nu va mai aduce veniturile colosale pe care le aduce an de an. Turnul Eiffel este vizitat de aproximativ 6 milioane de oameni pe an, fiind unul dintre cele mai faimoase monumente din Franța. Când a fost închis din cauza pandemiei, în 2020, Sete a pierdut venituri de 60 de milioane de euro.

Un raport din 2010 arăta că „Sete trebuie să vină cu nou plan de mentenanță, centrată pe testarea structurii îmbătrânite”. Un al doilea raport, din 2014, arăta că turnul avea crăpături și rugină, iar un al treilea raport, din 2016, descoperea 884 de probleme, inclusiv 68 care prezentau un risc asupra > structurii.

Pe site-ul turnului, Bertrand Lemoine, arhitect, inginer și istoric, vine cu un mesaj plin de optimism. Lemoine spune că, dacă este revopsit, turnul Eiffel poate rezista foarte mult timp. Monumentul de 324 de metri înălțime, care cântărește 7.300 de tone, a fost ridicat de compania inginerului Gustave Eiffel, cu ocazia expoziției mondiale din 1889. Are aproximativ 2,5 milioane de nituri și este construit din fier tratat printr-un proces care elimină carbonul din metal, rezultând un produs mult mai pur și rezistent. Este vopsit la fiecare 7 ani, iar până acum a trecut prin 20 de astfel de „ședințe” de înfrumusețare.

Urmăriți Impact.ro și pe