Una dintre cele mai vechi clădiri din București, scoasă la vânzare pentru un preț fabulos. A aparținut unui arhitect celebru

Cazacu Alexandru 26.06.2022, 13:43
Una dintre cele mai vechi clădiri din București, scoasă la vânzare pentru un preț fabulos. A aparținut unui arhitect celebru

Construită în urmă cu peste 150 de ani, Casa Breslelor este una dintre cele mai vechi clădiri din Capitală. Clădirea, care a aparținut unui arhitect celebru, este acum scoasă la vânzare pentru o sumă fabuloasă, după cum se arată într-un anunț publicat pe pagina oficială a Soteby’s International România.

Se vinde Casa Breslelor, una dintre cele mai vechi clădiri din București

Conform anunțului de pe site-ul Soteby’s International România, Casa Breslelor este scoasă la vânzare la prețul de 450.000 de euro. Una dintre cele mai vechi clădiri din Capitală este situată în Sectorul 3, pe strada Stelea Spătaru. Imobilul are nu mai puțin de 12 camere, 5 băi și un teren de 381 de metri pătrați.

Construită în stilul neo-gotic, Casa Breslelor este bogată în decorațiuni. Luigi Ludovic Lipizer este arhitectul care a proiectat această impresionantă construcție. Venit din spațiul Imperiului Austriac, Lipizer a ajuns în București la jumătatea secolului al XIX-lea. De fapt, el a fost și beneficiarul acestei case. Clădirea a fost ridicară între anii 1859 și 1862, tocmai de aceea spunem că este una dintre cele mai vechi clădiri din București.

Detalii despre Casa Breslelor

Trebuie să menționăm faptul că, această nu este singura clădire prestigioasă proiectată de Lipizier. arhitectul a mai semnat și alte clădiri precum Casa Librecht-Filipescu, actuala Casă a Universitarilor și Casa Bosianu (în prezent Observatorul Astronomic din Parcul Carol).

„Se consideră că statuile amplasate pe coloanele cu capiteluri și protejate de baldachinuri minuțios decorate reprezintă diverse profesii. Ferestrele au ancadramente cu ocnițe cu cornișă ruptă și încadrări în coloane; sub ferestre sunt careuri cu decorație goticizantă.

Cornișele profilate au și funcție practică căci ascund sistemul de preluare a apelor pluviale. Ogive, rozete, baghete și secțiuni octogonale ale soclului, statuetele, sugestia de turn și acoperișul crenelat conturează atmosfera medievală a neo-goticului și unicitatea acestui stil în peisajul bucureștean. La interior se evidențiază ierarhizarea încăperilor prin înălțime”, se arată în descrierea celor de la Soteby’s.

Una dintre cele mai vechi clădiri din București, scoasă la vânzare pentru un preț fabulos
Una dintre cele mai vechi clădiri din București, scoasă la vânzare pentru un preț fabulos. A aparținut unui arhitect celebru

Fiind, după cum spuneam, una dintre cele mai vechi clădiri din București, Casa Breslelor se numără printre acele case-martor, care recuperează istoria Capitalei. Cu toate că a fost construită în urmă cu 160, aceasta este una dintre puținele clădiri care au reușit să reziste vremurilor.

Acum, Casa Breslelor are posibilitatea să iasă din nou în evidență ca o extraordinară locuință privată, unică atât prin arhitectura, cât și prin istoria sa.

Urmăriți Impact.ro și pe