Una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc a fost înghițită de valuri. Era preferata turiștilor pentru apele turcoaz și nisipul fin

Ionuț Vieru 29.01.2023, 12:39
Una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc a fost înghițită de valuri. Era preferata turiștilor pentru apele turcoaz și nisipul fin

Una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc a dispărut peste noapte, după ce valurile au înghițit tot. Vremea severă din ultima vreme și vântul puternic au creat valuri puternice care au distrus complet plaja.

Plaja Tuzla, înghițită de apă

În perioada sezonului cald, plaja de la Tuzla avea cam 10 metri, însă acum au mai rămas doar câțiva centimetri. Plaja nu a avut nicio șansă în fața valurilor imense. Vântul a suflat cu peste 50 de kilometri la oră, iar la mal s-au format valuri puternice.

„Situația este gravă din cauza fenomenului natural pe care marea îl are în acest sezon. Curenții fiind foarte mari, valurile înaintează către suprafața de nisip. Curenții trag tot nisipul”, a declarat viceprimarul comunei Tuzla, Ion Moisei.

Plaja Tuzla a fost una dintre cele mai frumoase de pe litoralul românesc. Nisipul fin și culoarea apei, un turcoaz minunat, erau principalele atracții. Din nefericire, nu exista diguri de protecție, așa că plaja a dispărut din cauza valurilor puternice.

Citește și: Plaja sălbatică și pustie din România pe care turiștii nu o frecventează. Care este motivul VIDEO

Plaja Tuzla, una dintre cele mai frumoase de pe litoralul românesc
Plaja Tuzla, una dintre cele mai frumoase de pe litoralul românesc

Vom mai avea parte pe viitor de plaja din Tuzla?

Autoritățile au declarat că plaja Tuzla nu a fost cuprinsă în planul de combatere a eroziunii costiere al Apelor Române. Din păcate, viitorul plajei depinde deocamdată doar de natură.

„În Marea Neagră, acolo unde valul este mai înalt, pierde plajă printr-un fenomen de sucțiune de cavitație, produs de vânturile dominant nord – vestice sau vânturile dinspre mare. Această cavitație generează o întoarcere a aerului, a vântului și apasă acolo și în felul acesta se pierde plaja. Este un fenomen natural, este un fenomen care poate fi evitat cu diguri de larg, cu diguri tip pieptăm sau travers. Acestea sunt mijloace hidrotehnice care pot preveni erodarea plajelor. Altfel, în mod natural, malul înalt generază o scobitură în partea de jos și plaja se pierde”, explică Adrian Bîlbă, doctor în științe.

Citește și: Amenda pe care poți să o iei pe plaja de la Tuzla. Sunt mulți cei care încalcă legea

Conform specialiștilor, este un fenomen normal în sezonul rece și spun că, cel mai probabil, plaja va reveni la forma inițială odată cu venirea sezonului cald. De asemenea, masterplanul pentru plaje va fi reanalizat și sunt șanse ca plajele din Tuzla, Sulina și Vama Veche sa fie incluse în programul pentru combaterea eroziunii costiere.

Urmăriți Impact.ro și pe