Un virus vechi de 50.000 de ani, descoperit în apele unui lac înghețat. Cât de periculos este, de fapt. Explicațiile specialiștilor

Badea Violeta 28.11.2022, 20:08
Un virus vechi de 50.000 de ani, descoperit în apele unui lac înghețat. Cât de periculos este, de fapt. Explicațiile specialiștilor

Pe măsură ce vremea se încălzește, mari porțiuni de permafrost se topesc, eliberând materiale care au fost prinse în ghețurile sale timp de milenii întregi. Printre acestea se numără și un virus care a stat în stare latentă timp de aproape 50.000 de ani. Iată cât de periculos este acesta!

A fost descoperit un virus vechi de aproape 50.000 de ani

Specialiștii în medicină trag un semnal de alarmă și spun că mai mulți viruși periculoși ar putea apărea odată cu topirea permafrostului, notează cei de la The Sun.

De altfel, mai mulți viruși a fost descoperiți, de curând, sub un lac din Yakutia. Unul dintre ei are aproape 50.000 de ani, o vârstă record pentru un virus înghețat care revine la o stare capabilă să infecteze alte organisme.

Profesorul Jean-Michel Claverie, care a condus studiul, a emis un avertisment pentru populație. Specialistul afirmă că acești viruși reprezintă o potențială amenințare semnificativă la adresa sănătății publice.

Totodată, acesta a spus că sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua pericolul pe care acești agenți infecțioși l-ar putea reprezenta atunci când se trezesc din somnul lor latent.

„Un sfert din emisfera nordică este acoperită de sol înghețat permanent, denumit permafrost”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

„Din cauza încălzirii climei, permafrostul care se dezgheață ireversibil eliberează materie organică înghețată timp de până la un milion de ani, cea mai mare parte a acesteia descompunându-se în dioxid de carbon și metan, sporind și mai mult efectul de seră.”, au mai precizat aceștia.

Citește și O nouă alertă medicală. Un alt virus al maimuțelor se poate răspândi la oameni. Se aseamănă cu Ebola!

Un virus vechi de aproape 50.000 de ani a fost readus la viata
Un virus vechi de aproape 50.000 de ani a fost readus la viata

Ce denumire a primit virusul reînviat

Virusul, în vârstă de 48.500 de ani, este doar unul dintre cele 13 de cazuri descrise în cercetarea oamenilor de știință. Acesta a fost descoperit sub un lac din nordul Rusiei, așa cum am precizat și mai sus. Potrivit specialiștilor, acesta ar putea fi destul de periculos pentru oameni, în special pe măsură ce zona arctică devine tot mai populată.

Virusul readus la viață a fost botezat Pandoravirus yedoma, care recunoaște dimensiunea sa și tipul de sol permafrost în care a fost descoperit. Specialiștii sunt de părere că există mult mai multe virusuri în acea zonă, dar ele nu au fost încă găsite.

Citește și Agenția Europeană pentru Medicamente, avertisment pentru această iarnă. Care este scenariul luat în calcul în cazul apariției de noi variante de coronavirus!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...