Un val de aer tropical lovește România. Avertismentul ANM, în ce zone se instalează canicula

Beatrice Dumitru 20.06.2023, 14:27
Un val de aer tropical lovește România. Avertismentul ANM, în ce zone se instalează canicula

Un val de aer tropical va ajunge în această săptămână și în România. ANM avertizează că urmează zile caniculare, cu temperaturi mai mari decât ar fi normal pentru această perioadă. Iată de când vine canicula și în ce zone vor fi ploi și vijelii.

Când vine canicula și ce zone vor fi afectate de vijelii

Valurile de căldură au fost semnalate și la nivel mondial, iar țări precum Mexic sau Spania s-au confruntat deja cu canicula. După un început de vară cu furtuni, vijelii și inundații, și România se va confrunta în zilele următoare cu un prim val de aer tropical.

Meteorologii anunță caniculă, dar şi averse și descărcări electrice în sud-est și la munte. Până vineri, temperaturile vor crește treptat și termometrele vor ajunge la 34 de grade Celsius. Cel mai cald va fi vineri și sâmbătă, iar în anumite zone temperaturile ar putea atinge și pragul caniculei, de 35 de grade, în sudul țării, respectiv în Muntenia, dar și în sudul Moldovei.

Un val de aer tropical lovește România. Avertismentul ANM, în ce zone se instalează canicula
România se va confrunta un un val de caniculă.

”Vineri, posibil şi sâmbătă să avem primele zile în maximele să se apropie de pragul unei zile de caniculă – 34 de grade, dar vom discuta şi de un disconfort termic accentuat în creştere pentru că este multă umezeală în atmosferă şi în condiţiile în care şi temperaturile sunt în creştere corpul uman va resimţi mai multe grade în plus faţă de ceea ce consemnăm cu siguranţă în condiţii standard”, a spus Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, potrivit Digi24.

Canicula se extinde în România

Joi, 22 iunie, canicula se extinde în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse şi descărcări electrice după-amiaza şi seara în nord-vest şi pe arii restrânse în centru şi la munte. Vântul va sufla slab şi moderat, intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor situa între 24 şi 33 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 şi 22 grade Celsius.

În Bucureşti, meteorologii anunţă o maximă de 32 grade Celsius, iar temperatura minimă va fi cuprinsă între 16 şi 19 grade Celsius.

De sâmbătă, vremea se va răci din nou, în special la munte, în nordul și în centrul țării. Doar prin sudul Moldovei vor mai fi temperaturi de 34 de grade.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...