Un vaccin experimental împotriva COVID-19 a generat un răspuns pozitiv. Compania se apropie de debutul testării pe scară largă în acest an

Andreea Bisinicu 02.11.2020, 20:17
Un vaccin experimental împotriva COVID-19 a generat un răspuns pozitiv. Compania se apropie de debutul testării pe scară largă în acest an

Un vaccin experimental împotriva COVID-19 a generat un răspuns pozitiv. Compania se apropie de debutul testării pe scară largă în acest an.

Ce presupune acest vaccin experimental împotriva coronavirusului

Vaccinul experimental al companiei CureVac împotriva COVID-19 a generat un răspuns imun la subiecţi umani, a anunţat luni compania germană de biotehnologie care se apropie astfel de debutul testării pe scară largă în acest an, în contextul în care cursa pentru stoparea pandemiei se încinge, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

„Suntem foarte încurajaţi de datele intermediare de faza I”, a declarat directorul executiv Franz-Werner Haas, citat într-un comunicat.

Firma de biotehnologie se bazează pe tehnica aşa-numitului ARN messenger (ARNm), la fel ca Moderna, precum şi BioNTech şi partenerul Pfizer, deşi aceştia au început testele clinice pe scară largă pe subiecţi umani la sfârşitul lunii iulie.

Se pare că potenţialul său vaccin, cunoscut sub numele de CVnCoV, a fost în general bine tolerat. Rezultatele au susţinut cu fermitate planurile companiei de a lansa ultima etapă de testare pe subiecţi umani înainte de sfârşitul anului.

AstraZeneca din Marea Britanie, în colaborare cu Universitatea Oxford, se numără de asemenea printre principalii concurenţi, rezultatele din ultima fază a studiilor clinice fiind aşteptate în acest an, însă vaccinul lor candidat se bazează pe un alt virus, nu pe ARNm, cu rol de a livra în organism instrucţiuni genetice pentru un efect de imunizare.

Oameni din toate colturile lumii asteapta aparitia unui vaccin eficient impotriva coronavirusului
Oameni din toate colturile lumii asteapta aparitia unui vaccin eficient impotriva coronavirusului

Cum au reacționat oamenii cărora li s-a făcut vaccinul finanțat de Bill Gates

Anthony Fauci este principalul expert în boli infecţioase din Statele Unite. Acesta a declarat joi că primele doze dintr-un vaccin sigur şi eficient împotriva noului coronavirus vor fi probabil disponibile pentru unii americani cu risc ridicat la sfârşitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie.

Speranţele de a oferi un vaccin la doze mult mai mici în comparaţie cu ceilalţi concurenţi ai săi care se bazează pe tehnica ARNm ar putea fi afectate după ce a ales cea mai mare concentraţie din cinci variante de doze – de la 2 la 12 micrograme pe injecţie – pentru studiul sau de faza a III-a.

Compania a anunţat că în studiul său de faza I s-au înscris 250 de indivizi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani din Germania şi Belgia. De asemenea, reprezentanții firmei au adăugat că injectarea a generat şi celule T împotriva coronavirusului, un alt indicator esenţial al unui răspuns imun eficient, însă analizele asupra acestui aspect sunt în curs de desfăşurarea.

CureVac a precizat că efecte secundare au apărut mai ales după a doua injectare din cadrul programului cu două doze. Efectele au fost oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare şi, într-o mai mică măsură, febră. Aceste simptome „s-au ameliorat rapid, de obicei în 24-48 de ore”, a indicat compania.

Urmăriți Impact.ro și pe