Un spital din România va fi dezinfectat cu radiații ultraviolete. Cât a costat dispozitivul

Rădulescu Valentin 28.04.2020, 15:47
Un spital din România va fi dezinfectat cu radiații ultraviolete. Cât a costat dispozitivul

Spitalul Județean de Urgență Zalău este primul spital care va beneficia de un nou dispozitiv pe bază de radiații ultraviolete. Totul pentru a proteja cadrele medicale și cei internați cu noul tip de virus. Cât valorează un astfel de dispozitiv?

Un spital din România va fi dezinfectat cu radiații ultraviolete

Secția Boli Infecțioase a celei mai mari unității a Spitalului Județean de Urgență Zalău va beneficia acum de un dispozitiv cu radiații ultraviolete. Totodată, acolo sunt internați și tratați pacienții infectați cu noul tip de virus. Dispozitivul de ultimă generație a costat 50.000 de euro, respectiv 235.000 de lei, și permite dezinfectarea rapidă dar și sigură a spațiilor și suprafețelor din unitatea medicală. Acesta a fost achiziționat din banii de la bugetul Consiliului Județean Sălaj.

Inteligența acestui robot permite utilizarea lămpi de a emite radiații ultraviolete, prin această acțiune microorganismele patogene sunt distruse, iar de astfel, are și un efect de inactivare asupra tipurilor de virusuri precum cel care a creat pandemia. Potrivit reprezentațiilor administrației județene, acest proces se face în maxim 15 minute. Așadar, acesta poate dezinfecta toate suprafețele critice întâlnite în mediul spitalicesc, precum: marginile, panourile, paturile, monitoarele de funcții vitale, ventilatoare mecanice, injectomatele, infuzomatele, suporturile pentru perfuzii, întrerupătoarele electrice, prizele, mânere de la uși, geamuri, dar și orice alte obiecte sau suprafețe cu care pacienții au intrat în contact.

Un spital din România va fi dezinfectat cu radiații ultraviolete. Cât a costat dispozitivul
Un spital din România va fi dezinfectat cu radiații ultraviolete. Cât a costat dispozitivul

Cât funcționează aparatul?

Potrivit informațiilor, dispozitivul-robot are o înălțime de 195 cm și permite expunerea la radiația ultravioletă a tuturor dispozitivelor prezente din spațiul medical. Pe lângă asta, protejează utilizatorii prin intermediul senzorilor de prezență umană, dar și a senzorilor de accelerație gravitațională. Lămpile au și un timp de viață estimat la 12.000 de ore. Asta înseamnă că aparatul poate fi utilizat patru ani încontinuu, la o medie de 8 ore pe zi.

Spitalul a fost transformat recent în Secția de Boli Infecțioase. După ce acesta a fost reabilitat, modernizat și dotat. Investiția a costat 6,6 milioane de lei și a fost derulată prin Campania Națională de Investiții. Președintele Consiliului Județean Sălaj a precizat că din cauza contextului epidemiologic și faptul că numărul cazurilor pe teritoriul României au crescut, lucrările au fost accelerate.

Urmăriți Impact.ro și pe