Un satelit a detectat cea mai mare scurgere de metan din lume. Se află într-o mină de cărbune din Rusia

Elena Avramescu 16.06.2022, 07:43
Un satelit a detectat cea mai mare scurgere de metan din lume. Se află într-o mină de cărbune din Rusia

O mină de cărbune dintr-o parte îndepărtată a Rusiei eliberează cantități uriașe de gaz cu efect de seră foarte puternic în ceea ce a fost descris drept „cea mai mare” scurgere de metan detectată vreodată dintr-o singură instalație. Mina Raspadskya din regiunea Kemerovo din sudul Rusiei eliberează aproape 90 de tone de metan în fiecare oră, potrivit noilor date de la GHGSat, o companie care folosește sateliți pentru a monitoriza scurgerile de metan din spațiu.

Cea mai mare scurgere de metan din lume, găsită în Rusia

Compania a declarat că a detectat 13 penuri distincte de metan în timpul unei treceri prin satelit pe 14 ianuarie 2022 și a observat mai multe scurgeri la datele ulterioare. Stephane Germain, fondatorul și președintele GHGSat, a declarat miercuri pentru CNN că scurgerea din 14 ianuarie nu a fost un incident unic, compania a detectat scurgeri constante din instalație în ultimele cinci luni.

„Găsim scurgeri mari în toată lumea, dar aceasta s-a remarcat”, a spus el, potrivit CNN, adăugând că este cea mai mare scurgere înregistrată vreodată și urmărită până la sursa sa.

GHGSat a spus că, dacă emisiile ar continua în același ritm timp de un an, mina ar emite peste 764.000 de tone de metan, echivalent cu cantitatea de gaz natural necesară pentru alimentarea a 2,4 milioane de case timp de un an.

Raspadskaya, compania care operează mina, nu a răspuns imediat solicitării CNN de comentarii. După dioxidul de carbon, metanul este al doilea cel mai mare contributor la schimbările climatice cauzate de oameni.

Rusia detine cea mai mare scurgere de metan din lume
Mina din Rusia

Metanul este componenta principală a gazului natural care este folosit pentru încălzirea locuințelor și gătit și se poate scurge din minele de cărbune, forajele de petrol și gaze, precum și din conductele care transportă combustibili fosili. De asemenea, provine din gropile de gunoi și agricultură, cu vacile care eructează una dintre cele mai mari surse ale sale.

Multă vreme, metanul a fost trecut cu vederea ca problemă, deoarece emisiile sale totale sunt semnificativ mai mici decât cele de CO2.
Cu toate acestea, gazul are de aproximativ 80 de ori mai multă putere de încălzire pe termen scurt decât CO2 și, conform Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice, concentrația de metan din atmosferă este mai mare acum decât oricând în cel puțin 800.000 de ani.

„Pentru a privi altfel, metanul este câștigul rapid al lumii. Dacă putem găsi sursele de metan în întreaga lume, acesta poate avea un impact foarte mare pe termen scurt asupra schimbărilor climatice. Și de aceea este atât de important pentru noi să găsim sursele și apoi să colaborăm cu operatorii și cu autoritățile de reglementare pentru a găsi modalități de reducere a acestor emisii”, a spus Germain.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...