Un român a pierdut o avere în mai puțin de o lună. 5,3 miliarde de dolari pagubă

Stan Filon 26.01.2022, 13:55
Un român a pierdut o avere în mai puțin de o lună. 5,3 miliarde de dolari pagubă

Zi neagră pentru cel mai bogat român! Acesta a început săptămâna aceasta cum nu se putea mai urât, după ce a pierdut nu mai puțin de 5,3 miliarde de dolari! Vorbim despre Daniel Dines, CEO şi co-fondator UiPath, singura companie românească listată la Bursa de la New York. Compania românească a urmat un trend descendent care a adus panica pe Wall Street.

Românul care a pierdut într-o zi 5.3 miliarde de dolari

Dacă în aprilie 2021, la lansare, acțiunile producătorului de software de automatizare UiPath ajunsese la 70 de dolari, iată că noul an vine cu vești proaste atât pentru companie, cât și pentru investitorii care au cumpărat acțiuni. Luni, acestea au ajuns să coste cu 25% mai puțin decât la începutul anului, ajungând până la prețul de 32,6 dolari.

Așadar, compania lui Daniel Dines, prima cu origini românești care s-a lansat pe Bursa din New York a pierdut 5,3 mld. dolari capitalizare de la începutul acestui an ajungând la preţurile curente la o valoare de piaţă de 17,4 mld. dolari. UiPath a urmat, de fapt, trendul descendent al acțiunilor din Statele Unite ale Americii. Indicele Nasdaq are minus 17% de la începutul acestui an, Dow Jones minus 9%, S&P minus 12%, aşadar scăderi agresive pentru prima lună a anului 2022.

Un roman a pierdut5,3 miliarde de dolari in mai putin de o luna
Un roman a pierdut5,3 miliarde de dolari in mai putin de o luna

A urmat trendul

Ziua de luni a fost una grea pentru toată lumea. Aproape toate marile companii de pe Wall Street au fost pe scădere.  Au scăzut chiar și acțiunile Microsoft cu 6,4% , 4,6% pentru Amazon, 4,5% pentru Apple, 9,5% pentru Tesla, 10% pentru Nvidia. Analiștii consideră că aceasta a fost cea mai mare migrație de până acum a investitorilor dinspre “growth” spre “value”. S-a instalat ușor, dar sigur panica pe Wall Street, iar asta s-a văzut din comprtamentul traderilor.

Publicaţia MarketWatch notează că tranzacţiile de luni arată a panică, investitorii fiind martori ai unor scăderi care se intensifică în contextul unei luni dureroase pentru cei optimişti, declanşată de îngrijorările legate de politică monetară, de evaluările ridicate ale acţiunilor şi de inflaţie. La această mișcare de forțe mai contribuie, de asemenea, și relațiile tensionate dintre China și SUA, dar și eventualul război despre care se tot vorbește dintre Rusia și Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...