Un român a mâncat 33 de ouă zilnic, timp de o săptămână și apoi și-a făcut analizele. Descoperirea l-a lăsat mut de uimire

Beatrice Dumitru 21.03.2023, 16:39
Un român a mâncat 33 de ouă zilnic, timp de o săptămână și apoi și-a făcut analizele. Descoperirea l-a lăsat mut de uimire

Se apropie Paștele și în această perioadă se mânâncă multe ouă. Deși este unul dintre cele mai hrănotoare alimente, unii specialiști recomandă ca ouăle să fie consumate moderat. Valentin Bunea, un inginer care a pus bazele unui program de nutriție, a făcut un experiment și a mâncat 33 de ouă zilnic, timp de șapte zile. Ce a descoperit apoi la analize.

Experiment: a mâncat 250 de ouă într-o săptămână

Valentin Bunea a explicat că a făcut acest experiment pentru a închide discuțiile despre faptul că oul este un aliment nociv și cade greu la ficat și de aceea, în noiembrie 2022 a făcut analize, apoi a mâncat 33 de ouă de găină zilnic timp de o săptămână și apoi a repetat analizele.

Acesta susție că din ziua a doua i-a dispărut complet senzația de foame și pofta de dulce și că densitatea nutritivă a oului aduce aceste efecte.

Un român a mâncat 33 de ouă zilnic, timp de o săptămână și apoi și-a făcut analizele. Descoperirea l-a lăsat mut de uimire
Oul este bogat în nutrienți.

Oul este un fel de „Ozempic” (acea injecție scumpă care taie pofta de mâncare) doar că natural, aproape gratis, delicios, versatil și fără efecte secundare. Ca să fie o bijuterie nutritivă, oul trebuie musai să provină de la găini care cresc în mediul lor natural. Găini care stau afară și mănâncă atât vegetale cât și insecte. Nu doar cereale într-o hală luminată artificial”, spune Valentin Bunea pe pagina sa de Facebook.

Cum au ieșit analizele

Valentin Bunea mai afirmă că a vrut să mănânce 33 de ouă pe zi timp de 30 de zile dar s-a oprit după șapte zile, iar motivul pentru care a pus capăt experimentului a fost că „nu mi se pare normal să mănânc când nu mi-e foame”.

Din 2010 de când am slăbit și mă mențin urmez acest principiu care m-a ajutat enorm. Prefer să îmi investesc voința, disciplina, resursele în altceva care să ne ajute. Nu să mănânc când nu mi-e foame. Vreau să fii convins că nu aș fi renunțat pentru nimic în lume dacă făceam analizele și consideram că puteam să mai storc ceva din aceste experiment”, a adăugat acesta.

Potrivit valorilor analizelor înainte și după șapte zile, valorile pentru colesterol și trigliceride sunt aproape identice. Transaminazele (ALT / AST / GGT) sunt identice. Markerii de inflamație (VSH, PCR, fibrinogen) au chiar valori mai mici.

Se poate observa o creștere spectaculoasă de 43% pentru fierul seric în doar 7 zile. Motivul? Oul este o sursă excelentă de fier biodisponibil. (…) Surpriza zilei? Scăderea acidului uric cu 50% în doar 7 zile cu minim 200g de proteine pe zi. (…)
Acum, eu nu recomand nimănui să mănânce zeci de ouă zilnic. Eu îți recomand să îți faci analize. Să pui în alimentație trei ouă zilnic timp de 7 zile. Apoi să îți faci analize din nou și să le compari”, mai scrie Valentin Bunea pe pagina de Facebook.

De-a lungul timpului, s-a spus despre ouă că ar fi cauza bolilor asociate cu colesterolul mărit. Gălbenușul conține o cantitate mai mare de colesterol, dar albușul este bogat în mare parte în proteine.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...