Un român a lăsat o sticlă de lapte în congelator, iar după două luni și-a adus aminte de ea. A rămas uimit după ce a pus laptele la încălzit

Emanuela Pană 18.09.2021, 14:48
Un român a lăsat o sticlă de lapte în congelator, iar după două luni și-a adus aminte de ea. A rămas uimit după ce a pus laptele la încălzit

Un român s-a gândit că cel mai simplu mod de a economisi laptele este acela de a-l îngheța. Prin urmare, a luat o sticlă cu lapte care era în plus și a pus-o în congelator, dar mai apoi a uitat de ea. Două luni mai târziu, când a deschis ușa congelatorului, și-a adus aminte cu stupoare de laptele congelat și s-a gândit să-l încălzească pentru a-l consuma. Ce a descoperit acesta, aflați în rândurile de mai jos.

Un român a pus o sticlă de lapte în congelator

Perioada grea de auto-izolare a dat multor români bătăi de cap în ceea ce privește alimentele, pentru că nu toate pot fi congelate. Ca de exemplu ouăle. Același lucru l-a crezut un român și despre lapte, până să facă un „experiment“ care l-a convins de contrariu. Într-adevăr, un bun mod de a salva laptele când ai prea mult e acela de a-l congela.

Nu de mult, în regiunile nordice ale Federației Ruse, laptele era vândut pe piață în timpul iernii sub formă de „boluri“. Astfel, cu o zi înainte de comerțul panificat, cantități impresionante de lapte erau turnate în vase din oțel inoxidabil, iar după ce lichidul se cristaliza, era transferat în pungi. Astăzi, acest obicei nu prea se mai practică, însă depozitarea pe termen mai lung a laptelui rămâne populară în viața de zi cu zi.

Nu este nimic sofisticat în congelarea lactatelor, însă este necesară respectarea tehnologiei, precum și existența unui congelator care să asigure temperaturi de la -18°C în jos. Veți observa că textura laptelui se schimbă după îngheț, însă această problemă se rezolvă ușor. Așa cum probabil știți deja, la laptele decongelat se separă grăsimile, lucru pe care-l puteți drege cu ajutorul unui blender. De asemenea, trebuie să aveți în vedere faptul că laptele trebuie înghețat într-un recipient etanș și sigur, potrivit pentru congelator, întrucât se poate dilata.

Un alt lucru la care trebuie să fiți atenți atunci când vine vorba despre laptele congelat este modalitatea de decongelare. Laptele trebuie decongelat întotdeauna la frigider și nu la temperatura camerei, pentru a reduce îmnulțirea bacteriilor. Dacă laptele este decongelat la temperatura camerei pentru o lungă perioadă de timp, atunci numărul de bacterii existente în el poate crește considerabil.

Important de precizat că, dacă doriți să folosiți laptele la ceva gătit, este de preferat să-l adăugați în oală direct congelat, ori congelat parțial.

Citește și: De ce e bine să pui ceapa în congelator. Secretul care-ți va ușura viața

După două luni și-a amintit de ea și a rămas uimit

Revenind la istorioara despre românul care a uitat laptele la concelator vreme de două luni, trebuie să vă spunem că acesta s-a putut folosi de lichid chiar și după această perioadă destul de lungă de timp, întrucât potrivit experților, laptele poate fi congelat și consumat apoi după o perioadă de șase luni.

Ce se întâmplă cu laptele dacă îl lași la congelator pentru mai mult timp
Ce se întâmplă cu laptele dacă îl lași la congelator pentru mai mult timp

Dacă atunci când îl ținem la frigider laptele nu se păstrează proaspăt mai mult de o săptămână din momentul în care a fost deschisă cutia, când este depozitat la congelator lucrurile se schimbă semnificativ.

Pentru a păstra cât mai multe substanțe utile în lapte, însă, este important ca, înainte de a introduce recipientele cu lapte în congelator, să le răciți mai întâi în compartimentul principal al frigiderului. De asemenea, aveți grijă ca laptele să nu fie depozitat în apropierea produselor cu un miros înțepător și specific. Cu alte cuvinte, dacă aveți în congelator pește, spre exemplu, este indicat ca cele două produse să fie puse în compartimente diferite.

Legat de recipientele de depozitare a laptelui, este important de știut că sticlele de plastic ar trebui evitate în acest proces, întrucât în timpul șederii lor în congelator, ftalații și alte substanțe nocive sunt eliberate din plastic, trecând în produs. Un alt motiv pentru care nu este indicat să folosiți sticle de plastic este incapacitatea acestora de a-și desfășura conținutul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...