Un român a făcut bani grei dintr-o escrocherie. Ce au descoperit vameșii chinezi într-un transport prețios

Ana Anitoiu 07.09.2022, 16:30
Un român a făcut bani grei dintr-o escrocherie. Ce au descoperit vameșii chinezi într-un transport prețios

Un român a făcut bani grei dintr-o escrocherie. Bărbatul a început prin a lucra în construcții în Londra, după care și-a deschis propria firmă de succes. După aproximativ un deceniu, a revenit în țară, pentru a fi mai aproape de părinții săi vârstnici, și a găsit un nou plan de afaceri din care să-și crească averea. Procurorii români l-au trimis în judecată, acuzându-l că, de fapt, a pus la cale o schemă frauduloasă din care s-a ales cu milioane de euro.

Ce afacere și-a deschis românul cercetat, la revenirea în țară

Românul se numește Daniel Boldor și este din Baia Mare. A plecat din țară în 2001, când avea 24 de ani, și a lucrat în construcții. Când a strâns 15.000 de lire sterline, și-a deschis propria firmă. În câțiva ani, aceasta avea contracte mari pentru construcții în centrul Londrei.

Ulterior, în 2011, Daniel Boldor a revenit acasă, aproape de părinții lui vârstnici. Astfel, la întoarcerea în Baia Mare, bărbatul și-a găsit un nou obiectiv – să refacă gloria Cuprom, fabrică ce a rămas o ruină după Revoluția din decembrie 1989. Fosta întreprindere era cel mai mare complex industrial din Europa în anii 1970 – cu tone de metale prețioase produse lunar.

Boldor a aflat de la un fost miner că sub acest complex industrial se găsesc bogății, deoarece în comunism, la fiecare tonă de aur extrasă, se arunca o altă tonă de pământ ce conținea minerale prețioase prea mărunte ca să fie colectate. Complexul a fost extins peste acest pământ rămas din minerit, pe un teren mlăștinos.

De aici, Daniel Boldor a pornit la drum. A angajat o parte din comunitatea romă, căreia îi aparține, ca să strângă metalul prețios, și a început să-l vândă, găsind și investitori internaționali. A încasat sume uriașe de la cumpărători ce proveneau din Africa de Sud până în Coreea de Sud.

Un roman a facut bani grei dintr-o escrocherie
Daniel Boldor a castigat bani multi de la cumparatori de concentrat de minereu

Afacerea ar fi fost, de fapt, o escrocherie

Însă, în realitate, afacerea lui Daniel Boldor ar fi fost doar o escrocherie foarte bine pusă la punct. Românul ar fi vândut, de fapt, moloz în loc de concentrat de minereu. Autoritățile au început cercetările în noiembrie 2016, când șeful Gărzii de Mediu, Florin Guran, a primit un mesaj cu un link către o știre din China.

Știrea era că 123 de containere, ajunse din România în China cu aproape un an în urmă, stăteau în port fără să fie revendicate de cineva. Vameșii din Shanghai au susținut că în container n-au găsit decât moloz de construcții, în loc de concentratul de minereu promis. În cele 2.700 de tone de pământ se găseau și arsenic și cadmiu – două substanțe ce se găsesc adesea în deșeurile miniere.

Prin urmare, procurorii din România au deschis pe numele lui Daniel Boldor un dosar penal de evaziune fiscală și fraudă vamală, pentru care bărbatul ar putea fi condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Cazul lui a atras atenția reporterilor de la The Guardian.

Procurorul constănțean Teodor Niță susține că Daniel Boldor nu deținea mașinăriile necesare, angajați cu acte în regulă și nici certificate pentru a-și desfășura activitatea. În plus, nici pământul pe care îl exporta n-ar fi fost al lui, ci al statului. Foștii angajați au recunoscut că au strâns pământ din albiile râurilor, de pe calea ferată, și chiar și din parcări din Baia Mare.

Cum se apără Daniel Boldor

De cealaltă parte, Daniel Boldor se apără spunând că procesul nu e decât o încercare de a-l falimenta. Tentativa le-ar aparține unor anchetatori corupți care lucrează pentru un stat căruia nu-i place să vadă romi care au succes în afaceri. Până în 2017, firma sa exportase 10 milioane de tone de concentrat de minereu, pentru care a primit peste 6 milioane de euro.

Bărbatul a cumpărat o parte din complexul industrial: deține 20 de hectare de fabrici în ruină, sisteme de flotație și laboratoare chimice. Obiectivul lui este ca în anii următori să aducă tehnicieni din China și Arabia Saudită care să demonstreze valoarea nămolului din fosta fabrică comunistă.

Daniel Boldor a mai spus că deține în continuare alte nouă companii, un apartament în Dubai, acțiuni la un resort de schi din Elveția și mai multe terenuri în România.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...