Un record din 1936 a fost doborât în România. A fost cea mai călduroasă zi de ianuarie din istorie

Ana Anitoiu 10.02.2022, 12:15
Un record din 1936 a fost doborât în România. A fost cea mai călduroasă zi de ianuarie din istorie

Un record din 1936 a fost doborât în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că s-a înregistrat cea mai călduroasă zi de ianuarie din istorie într-un oraș din țară. În unele zone, vremea a semănat mai mult cu cea specifică perioadei aprilie-mai decât cu cea normală pentru a doua lună de iarnă.

În ce oraș din România a fost doborât un record din 1936

Prima lună a acestui an a venit cu temperaturi extrem de mari pentru această perioadă, în unele zone ale țării. Un record din 1936, de 15 grade Celsius, a fost doborât în municipiul Blaj, unde s-au înregistrat 15,4 grade Celsius, pe data de 5 ianuarie.

Nici Turda n-a fost departe. În acest oraș a fost doborât un record vechi de peste 70 de ani. Mai exact, din 1948, când au fost 14,6 grade Celsius la data de 14 ianuarie. În acest an, pe 5 ianuarie, s-au înregistrat 14,7 grade Celsius.

Un alt record foarte vechi de temperatură a fost bătut în satul Gorgova, județul Tulcea, unde anul acesta s-au înregistrat 17,9 grade Celsius, pe 6 ianuarie, spre deosebire de 17,8 grade Celsius, pe 29 ianuarie 1960.

Un record din 1936 a fost doborat in Romania
Un record de temperatura din 1936, doborat in Romania

Alte localități din țară în care n-a mai fost demult atât de cald în ianuarie

Potrivit ANM, în luna ianuarie au stabilit noi recorduri șase stații meteorologice în total. În afară de cele deja amintite, au mai fost trei. Una dintre acestea este cea din satul Mahmudia, județul Tulcea, unde s-au înregistrat 17,7 grade Celsius, cu 1,5 grade Celsius mai mult față de recordul precedent, stabilit în anul 2002.

De asemenea, la Miercurea Ciuc au fost înregistrate 13,3 grade Celsius, cu 1,4 grade mai mult față de recordul precedent din anul 2007. La Târnăveni, județul Mureș. au fost 14,2 grade Celsius, față de 13,8, în 2001. Toate noile recorduri au fost stabilite în zilele de 5 și 6 ianuarie.

Care a fost temperatura medie a lunii ianuarie

ANM a mai transmis că temperatura medie a lunii ianuarie s-a situat între -11,5 grade Celsius, la stația meteorologică Vf. Omu, și 3,4 grade Celsius, la Calafat. Cele mai mari valori termice, de peste 2 grade Celsius, au fost în sudul Olteniei, estul Dobrogei, în zone din nordul, centrul și sudul Munteniei, precum și pe areale restrânse din Delta Dunării.

Totodată, s-au înregistrat temperaturi de peste 0 grade Celsius în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Moldovei, pe areale din Banat, în zonele joase din sudul Transilvaniei și izolat, în Crișana.

În privința precipitațiilor, recordul lunar a fost depășit la o singură stație meteo, la peste 2.000 m altitudine, în munții Călimani. La Blaj, Borod și Ștefănești Stânca nu s-au înregistrat precipitații.

De altfel, cantitatea totală de precipitații din luna ianuarie a acestui an a avut valori sub 50 mm în cea mai mare parte a teritoriului țării. Valori mai mari au fost înregistrate doar în nordul Transilvaniei, în Maramureș, vestul Olteniei și la munte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...