Trei parlamentari PSD au inițiat o propunere legislativă care este criticată și contestată atât de opoziție cât și de Guvern. Proiectul vizează amplasarea de panouri publicitare în zone aglomerate din trafic, fără organizarea unei licitații prealabile. Practic decizia este pasată autorităților locale și cadrul legislativ pentru amplasarea de astfel de construcții, care reduc semnificativ gradul de atenție sau vizibilitatea, în unele cazuri, este lărgit.
Impact.ro a stat de vorbă cu Titi Aur, expert în conducere defensivă, care consideră că lipsa unui plan național de reducere a accidentelor rutiere este cauza principală a unor propuneri legislative, care pot fi adecvate sau nu, pentru a preveni accidentele rutiere.
„Pentru a putea reduce numărul de accidente, respectiv de victime din accidente, nu există decât o soluție din punctul meu de vedere, un plan foarte bine pus la punct, un proiect de țară pentru acest domeniu, pentru că altfel vom avea tot felul de inițiative, dar care nu vor duce în direcția reducerii numărului de accidente. Dacă va fi un plan cu adevărat coordonat de guvern sau de o entitate, toate legile și modificările și legile ar trebui să ducă în această direcție, reducerea numărului de accidente. Dacă nu vor fi în continuu tot felul de astfel de astfel de inițiative care vor fi comentate, vor trece sau nu vor trece dar nu vor duce sigur într-o direcție bună.”, declară Titi Aur.
Specialistul consideră că nu este suficient faptul că Guvernul a trimis către Parlament un punct de vedere în care îți exprimă dezacordul față de o astfel de inițiativă care ar putea duce la creșterea numărului de accidente.
„Punctele de vedere de la Guvern nu se dau după un plan, pentru că nu avem o strategie. Problema victimelor din accidente sau a numărului de accidente de fapt nu este o problemă pentru autoritățile noastre. Ne-am învățat așa, să fim pe ultimul loc în Europa, să se moară, și asta e. Și chiar ne asumăm, sau ei își asumă treaba asta, nu putem sau nu vrem să facem nimic.”, spune expertul.
Legea prevede că administratorul drumului decide unde sunt amplasate panourile publicitare, fără a cere acordul Poliției dar setul de reguli pentru amplasarea acestora este destul de clar, pentru a se împiedica blocarea vizibilității. Impact.ro a luat legătura cu liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, pentru a afla dacă polițiștii au fost consultați în elaborarea proiectului. Din păcate însă cadrul legislativ nu prevede nici acum consultarea Poliției, pentru cazuri punctuale, în amplasarea unor astfel de panouri.
„Pentru amplasarea de panouri publicitare nu se impune obținerea avizului poliției rutiere întrucât actele normative în vigoare prin care se reglementează acest domeniu ( Legea 185 din 25 iunie 2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, respectiv Ordonanța Guvernului nr.43 din 28 august 1997 rep privind regimul drumurilor ) nu prevăd obligativitatea obținerii unui aviz sau acord din partea Politiei Romane.
În conformitate cu prevederile art.27 pct din O.G 43/1997 privind regimul drumurilor, Autorizația de amplasare pe drumul public este emisă doar de administratorul drumului respectiv și se face în condiții de amplasare de siguranta, nu în curbe, în intersecții, în ampriza și în zonele de siguranță, precum și pe suprafețe de teren destinate asigurării vizibilității în curbe și în intersecții.
Totodată la pct 8 se interzice amplasarea acestora la o distanta mai mica de 150m de intersecții în localitate și 250m în afara acestora, iar la pct.9 se interzice obturația vizibilității indicatoarelor rutiere.
Ca și sancțiune art 61 alin 1 lit. A, dacă nu constituie infracțiune potrivit legii penale, cu amendă de la 2000 lei la 6000 lei, aplicată persoanei fizice sau juridice”, a transmis liderul.
Inițiatorii proiectului sunt parlamentarii PSD Bogdan Toader, Ciprian Șerban și Ovidiu Popa Ștefan. Proiectul a fost votat de Senat în 16 mai și e în dezbaterea Camerei Deputaților. Astăzi, Cătălin Drulă a reușit să scoată proiectul de pe ordinea de zi dar iar acesta va fi dezbătut în Comisia de transporturi la o dată ulterioară.
Dacă proiectul va fi adoptat, el va permite amplasarea de mijloace de publicitate în următoarele spații, interzise prin lege până acum, conform G4media.