Un primar constănțean, în greva foamei chiar de ziua lui. Edilul este nemulțumit pentru că nu a primit bani de la Ministerul Finanțelor

Ioana Constantin 12.10.2021, 16:56
Un primar constănțean, în greva foamei chiar de ziua lui. Edilul este nemulțumit pentru că nu a primit bani de la Ministerul Finanțelor

Primarul comunei constănțene Castelu, Nicolae Anghel, a decis să intre în greva foamei. Edilul este nemulțumit pentru că nu a primit bani de la Ministerul Finanțelor, iar viceprimarul comunei este suspendat din funcție. Edilul a protestat astazi în fața Prefecturii, chiar de ziua lui.

Un primar constănțean, în greva foamei chiar de ziua lui

Sunt la serviciu. Greva foamei înseamnă că sunt la serviciu pentru cetățeni. De ziua mea, cel mai frumos cadou. Este ziua mea de naștere astăzi. Vreau să țin minte ziua asta, indiferent ce se întâmplă. Nu există comuna Castelu pe listă, nici la Consiliul Județean Constanța, nici la Ministerul Fnanțelor. Nu voiam miliarde. Trăiesc din fonduri europene.

Faptul că am prevăzut lucrul acesta, am trimis adrese din toamnă, din decembrie. I-am trimis Președintelui României, Ministrului Finanțelor, prim-ministrului, președintelui CJC, prefectului. Le-am zis toate problemele astea. Rezultatul a fost zero, a spus Nicolae Anghel, primarul comunei Castelu.

Nicolae Anghel spune că are în derulare 6 proiecte pe fonduri europene, pentru care îi trebuie co-finantare. Asfaltează câteva străzi, renovează un cămin la Nisipari și o grădiniță în Castelu. Ele se termină în 2022. De curând a semnat un proiect pentru asfaltarea unui drum în valoare de 66 de miliarde, care are termen de finalizare la sfârșitul lui octombrie 2022.

Un primar constantean, in greva foamei chiar de ziua lui
Nicolae Anghel, primarul comunei Castelu

De asemenea, este în derulare căminul de la Nisipari de 600.000 de euro, la care primăria trebuie să pună 180.000 de euro. În total, co-finantarea de care are nevoie ajunge la 3oo.ooo de euro. Edilul este nemulțumit că viceprimarul, care s-a ocupat de proiectele importante din comună, a fost suspendat din funcție.

Problema e că eu deja m-am apucat să fac pe măsura 4.3, pentru drum de exploatație agricolă. În două săptămâni trebuie să îl depun că se deschide sesiunea. Acolo am cheltuiel, am cadastru, Studiul de Fezabilitat. Sunt indignat că mi-au suspendat viceprimarul din nou, și ea e creierul la proiecte. După 10 luni să vii să ataci o decizie…știți că e aiurea. Cele două probleme sunt comasate, a mai spus primarul Nicolae Anghel.

În replică, prefectura spune că nu a făcut altceva decât să respecte legea în ceea ce privește situația viceprimarului. Cât despre bani, prefectul susține că a trimis listele cu sumele necesare, iar comuna Castelu figura pe acel document cu un total de aproximativ 6000 de lei.

Primarul are două nemulțumiri și se consideră nedreptățit. Domnia sa considera că sumele ce reveneau comunelor din fondul de rezervă nu ar fi fost trecute corect. Ceea ce este evident, fals. Noi am transmis sumele pentru 70 de localități din județ. Iar cealaltă este legată de situația viceprimarului unde, de asemenea, prefectura a respectat, a spus și Slviu Coșa, prefect Constanța.

Potrivit Prefecturii Constanța, în urma solicitării făcute de instutuție către toate U.A.T.-urile din județ, privind transmiterea necesarului cheltuielilor urgente până la finalul anului 2021, Primăria Castelu a comunicat faptul că, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală prin mecanisme de cofinanțare locală, este necesară suma de 4.741 mii lei, iar pentru cheltuieli de funcționare pe care nu le poate suporta din venituri proprii, este necesară suma de 1.343 mii lei.

Ulterior, în anexa proiectului de Hotărâre de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de Rezervă Bugetară, aflat la dispoziția Guvernului, U.A.T. Castelu figura cu suma de 6.082 mii lei, adică necesarul comunicat de autoritatea locală către Instituția Prefectului – Județul Constanța. Problema este, însă, că în final Primăria Castelu a primit zero lei.

Primarul Nicolae Anghel spune că nu va renunța la greva foamei până ce nu primește sumele de care comuna lui are nevoie. Nicolae Anghel se află la al cincilea mandat de primar al comunei Castelu. Cu fiecare mandat a schimbat și partidul care l-a ajutat să ajungă în funcție, în palmaresul său politic înscriindu-se până acum PNȚCD, PD, UNPR, PNL și PMP.

Urmăriți Impact.ro și pe