Un președinte din Europa îi acuză pe ruși că vor să-l dea jos. Declarații fără precedent

Elena Avramescu 04.08.2020, 18:42
Un președinte din Europa îi acuză pe ruși că vor să-l dea jos. Declarații fără precedent

Scene fără precedent în Belarus, după ce ultimul dictator al Europei a acuzat marţi Moscova că a minţit cu privire la mercenarii ruşi din Belarus. Însă asta nu e tot. Acesta a mai acuzat faptul că se încearcă pornirea unei revoluţii în propria sa țară.

Un președinte din Europa se teme că rușii vor să-l dea jos

Marți s-a dat startul votului anticipat în Belarus, în vederea alegerilor prezidenţiale de duminică, fiind de data aceasta un scrutin în care preşedintele autoritarist în exerciţiu, Aleksandr Lukaşenko, o înfruntă pe Svetlana Tihanovskaia, o opozantă aparent necunoscută în urmă cu câteva luni.

La data de 29 iulie, autorităţile au arestat nu mai puțin de 33 de ruşi din cadrul grupului paramilitar Wagner, fiind un grup apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-i acuză de faptul că au doritsă organizeze revolte împreună cu opoziţia.

Alexandr Lukaşenko a declarat în cadrul unei adresări către poporul său faptul că Federaţia Rusă nu mai are relaţii „frăţeşti” cu Belarusul, ci au rămas niște relații simple de parteneriat. În plus, acesta a mai spus că Rusia rămâne aliatul cel mai apropiat al Minskului.

Un președinte din Europa îi acuză pe ruși că vor să-l dea jos
Un președinte din Europa îi acuză pe ruși că vor să-l dea jos

Alexandr Lukaşenko se teme de ruși

„Rusia întotdeauna a fost, este şi va rămâne cel mai apropiat aliat al nostru, indiferent cine ar fi la putere în Belarus sau Rusia. Acesta este un factor invincibil, înrădăcinat adânc în popoarele noastre, chiar dacă a schimbat relaţiile frăţeşti cu noi pe unele de parteneri”, a declarat Lukaşenko.

Conform preşedintelui Belarusului, Alexander Lukaşenko, Moscova a minţit în privinţa mercenarilor ruşi din Belarus şi a acuzat faptul că se încearcă din răsputeri pornirea unei revoluţii în ţara sa, potrivit Reuters.

Preşedintele Belarusului se confruntă în aceste momente cu proteste de amploare şi are dispute cu Rusia, în perioada în care încearcă să obţină un nou mandat. Astfel că acesta ar putea folosi această invazie ca o unealtă politică împotriva opoziţiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...