Editorial Alin Buzărin

Un pod omoară pe Siret. Care-i subiectul?

Alin Buzărin 09.06.2022, 17:40
Un pod omoară pe Siret. Care-i subiectul?

Reabilitat, dat în folosință acum jumătate de an, prăbușit acum. Asta e țara, apele curg la vale, iar oamenii mai bine le-ar traversa cu pluta. A căzut podul de peste Siret, de la Sagna, din județul Neamț. N-a picat așa, din senin, ca podul de piatră din poezelele copilăriei noastre îndepărtate. Acela se prăbușea, venea apa și îl lua, știți versurile. Acesta, de la Sagna, s-a prăbușit tocmai pentru că treceau concomitent două camioane peste el.

O întrebare încuietoare

Tot pe vremea copilăriei noastre, pretinșii culți șmecheriți îi depistau pe majoritarii inculți cu o întrebare încuietoare: Ia spune, colegule, în propoziția ”Venea omoară pe Siret”, care-i subiectul? . ”Păi Venea, care-l omoară pe Siret, nu?” Se presupunea că majoritarul incult habar n-are că ”Venea o moară pe Siret” e de fapt un roman (nu foarte reușit, dar asta-i altă discuție) de Sadoveanu!

Frate cu dracu’ până treci puntea

Acum, pe Siret nu mai omoară presupusul Venea, ci omoară podul. Aproape la propriu. Prăbușirea din Neamț s-a soldat cu un rănit, șoferul unuia dintre cele două autovehicule, dar putea fi și mai rău. În România, chiar dacă ”te faci frate cu dracu’”, s-ar putea să n-ai nico șansă să treci puntea. Depinde cine o reabilitează, cine o recepționează, cine încasează banii. Toate aceste variabile îți pot oferi șansa de a ajunge nevătămat pe malul celălalt sau de a pica în apele Siretului sau ale altor râuri, cu camion cu tot.

Un pod din judetul Neamt s-a prabusit. Doua masini erau in tranzit in momentul incidentului
Podul din judetul Neamt care s-a prabusit

Toată lumea se miră

Podul, vechi de mai multe decenii, a fost reabilitat recent, iar lucrarea a fost finalizată în noiembrie trecut. Primarul din Sagna povestește că la recepție pe pod au mers opt camioane, acum a picat doar cu două. Prefectul de Neamț e perplex, președintele Consiliului Județean la fel, nimeni nu-și explică de ce un pod care trebuia să reziste mai multe decenii s-a prăbușit după doar o jumătate de an. Nici varul marcajului rutier nu se ștersese, totul părea nou-nouț. Și-atunci, cum să cadă?

Leneși și șmecheri

Se vor face anchete și se vor găsi, fără îndoială, niște acari Păun. Vor fi trași la răspundere, arătați mulțimii, supuși oprobiului public, condamnați. Neglijența în serviciu e incriminată de Codul Penal, la fel și deturnarea de fonduri, pentru că în această poveste s-ar putea să fie vorba și despre așa ceva. Vom mai rosti o dată acel strident ”Corupția ucide!”, dar nu vom învăța nimic.

În România vor continua să se prăbușească poduri, să ardă spitale și să se întâmple tot felul de nenorociri legate de incompetență, de nepricepere, de lene și de șmecherie. Nu vor pica doar podurile construite acum șase luni, ci și cele care încă n-au fost construite. Iar noi, hâtri, șmecheri, șugubeți cum ne aflăm, vom continua să întrebăm zeflemitori în stânga și-n dreapta care-i subiectul în ”Venea o moară pe Siret”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...