Un exemplar de Piranha cu burtă roșie, o specie de pește agresivă și extrem de vorace, originară din America de Sud, a fost prins în apele Crișului Repede. Este vorba despre un pește Piranha, găsit de doi orădeni pasionați de pescuit și de ecologie.
Garda de Mediu Bihor a confirmat descoperirea și a declanșat o anchetă, alături de instituțiile abilitate, pentru a identifica persoana iresponsabilă care a aruncat peștele în Criș, dar și la lămurirea ipotezei privind eventuala existență a Piranha în apa, mult mai caldă, a Peței, unde ar putea „extermina” fauna specifică a pârâului.
„Sper să fi fost un accident. Peştele a fost aruncat, recent, în Criş, probabil de un colecţionar de peşti exotici. Vom încerca să găsim persoana, pentru că această specie este un pericol pentru ecosistemul indigen, iar amenda pentru astfel fapte este între 7.500 lei şi 15.000 lei”, a afirmat comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, potrivit ebihoreanu.ro.
Poate fi un real pericol pentru fauna specifică în cazul în care ar fi și alte exemplare de Piranha în apele din județul Bihor.
„Trebuie să verificăm dacă mai sunt și alți Piranha în Criș și nu cumva să fie și în Peța. În Criș, la temperaturile coborâte de acum, nu ar rezista, dar în Peța, unde e apă termală, ar putea trăi și să se înmulțească, cu consecințe grave pentru fauna din pârâu – clean, mreană și altele”, a conchis Șerbănescu.
Piranha este denumirea sub care sunt cunoscute speciile de pești carnivori sau omnivori de apă dulce care viețuiesc în apele din America de Sud. Bazinul fluviului Amazon găzduiește aproximativ 30 de specii de piranha, pești deosebit de agresivi, cu dinții foarte ascuțiți, care pot cu ușurință să rupă carnea. Atacurile acestor pești asupra oamenilor sunt „extrem de rare”, dar se întâmplă atunci când aceștia nu sunt atenți în ce ape intră.
Pestele Piranha a impresionat îndeosebi prin felul în care se purta care a dat de înțeles ca este un luptător în ciuda mărimii sale, însă niciodată nu atacă singur, el acționând în grup.