Un ou de sticlă uriaş, în valoare de peste 4 milioane de euro, a răsărit în centrul Craiovei. Este unic în lume

Elena Avramescu 09.08.2021, 17:08
Un ou de sticlă uriaş, în valoare de peste 4 milioane de euro, a răsărit în centrul Craiovei. Este unic în lume

Ou de sticlă uriaş în centrul Craiovei. Proiectul ce valoează peste 4 milioane de euro este considerată noua atracţie a oraşului. Construcţia cântăreşte 200 de tone şi se numeşte „Prisma lui Brâncuşi”. Aceasta va putea fi vizitată începând de anul viitor, iar în interiorul oului se va ajunge doar cu un lift, tot din sticlă.

Ou de sticlă uriaş în centrul Craiovei

Construcţia a început în anul 2015, iar în maxim 6 luni autorităţile speră ca lucrarea să fie finalizată complet. În plus, Prisma lui Brâncuşi, care este considerată unică în lume, a fost construită în curtea Muzeului de Artă de la Craiova. Lucrarea inedită are mai mult de 12 metri înălţime, cântăreşte 200 de tone şi conţine interpretări la scară mare ale operelor brâncuşiene „Ovoidul“ şi „Pasărea Măiastră“.

Oul uriaș a fost realizat doar din bucăţi de sticlă, de circa cinci centimetri grosime, care nu au vreun sistem metalic de prindere, ci sunt lipite doar cu un silicon special. Așadar, cea mai mare provocare pentru constructori a fost să îmbine şi să păstreze în condiţii de siguranţă elementele fragile aduse din Germania.

Ou de sticla urias in centrul Craiovei
Ou de sticla urias in centrul Craiovei

Nu are o structură metalică. Structura e chiar din sticlă. Asta este o noutate. Au fost şi momente grele în timpul execuţiei. Vijeliile ne-au dat cele mai mari bătăi de cap. La un moment dat a fost o vijelie puternică şi o bucată mare de sticlă a plesnit. A trebuit să o schimbăm. Fără îndoială, lucrarea este pentru toată lumea o mare provocare, a spus Emilian Ştefârţă, directorul Muzeului de Artă Craiova.

Se pare că acest proiect urma să fie făcut cu fonduri europene, însă firma care trebuia să execute lucrările a intrat în faliment. La scurt timp după constrcția a fost preluată de Consiliul Judeţean Dolj, iar valoarea investiţiei depăşeşte 4 milioane de euro. În plus, jumătate din buget a fost alocat doar construirii pereţilor de sticlă ce împrejmuiesc oul. Pe lângă asta, cu ajutorul liftului de sticlă care va fi dat în funcţiune de anul viitor, turiştii vor putea vizita interiorul prismei unde se vor afla mai multe opere ale sculptorului.

Este o constructie unică în România, cred că unică în Europa. Consiliul Judeţean a investit 22 milioane de lei în acest centru, care a fost făcut în memoria marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Brâncuşi, cel care a spus că la Craiova s-a născut a doua oară, a declarat Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...