Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apelor. ”Aceasta va fi o catastrofă”

Ioana Bucur 03.08.2021, 20:37
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apelor. ”Aceasta va fi o catastrofă”

A început numărătoate inversă pentru aproape 15 milioane de oameni. Experții trag un puternic semnal de alarmă, anunțând că metropola riscă să ajungă de nelocuit din cauza apelor.

Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apelor

În mai puțin de opt decenii, Lagos, un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apelor. Ploile abundente între lunile martie și noiembrie nu sunt o noutate pentru acea zonă a Africii, însă inundațiile provocate în ultimele săptămâni sunt cele mai severe produse în ultimii ani.

„A fost foarte rău şi neobişnuit. Am ieşit din casă… Nu mi-am dat seama că a plouat atât de mult. Era foarte aglomerat din cauza inundaţiei. Cu cât înaintam, cu atât nivelul apei creştea. Apa a continuat să se ridice până când a acoperit bara de protecţie a maşinii mele. Apoi a intrat în interiorul maşinii”, a spus Eselebor Oseluonamhen, în vârstă de 32 de ani, pentru CNN.

Al doilea cel mai mare oraș, ca număr de locuitori, din Africa, Lagos se confruntă an de an cu pagube importante produse de inundațiile ce paralizează adesea activitatea economică, aducând prejudicii anuale de aproape patru miliarde de dolari.

Specialiștii trag însă un semnal de alarmă, avertizând că, până în anul 2100, capitala economică a Nigeriei ar putea să ajungă de nelocuit din pricina creșterii nivelului mării pe fondul schimbărilor climatice.

Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apelor
Inundații în Lagos

„Nu este decât o chestiune de timp până când natura îşi va reintra în drepturi, iar aceasta ar putea fi o catastrofă”

Mijlocul lunii iulie a adus în cel mai dezvoltat cartier de afaceri din Lagos „cele mai grave inundații din ultimii ani”.

Potrivit unui studiu realizat de grupul de cercetare Climate Central, localitățile de coastă situate la o altitudine mică riscă să fie inundate în întregime până în 2100 dacă nivelul mării continuă să crească în ritmul actual.

„Din cauza poluării provocate de activităţile umane care captează căldura, creşterea nivelului mării ar putea, în decurs de trei decenii, să împingă inundaţiile cronice mult mai departe de un teritoriu în care locuiesc în prezent 300 de milioane de oameni.

Până în 2100, regiuni în care locuiesc în prezent 200 de milioane de oameni ar putea să ajungă pentru totdeauna sub linia mareei înalte”, se arată în studiu.

Specialiștii estimează că nivelul mării ar putea să crească cu peste doi metri, la nivel global, până la finalul acestui secol. Soarta Lagosului „va depinde de felul în care vom da prioritate acestei predicţii ştiinţifice şi altora de acest tip”, a explicat ecologistul nigerian Seyifunmi Adebote pentru CNN.

„Nu este decât o chestiune de timp până când natura îşi va reintra în drepturi, iar aceasta ar putea fi o catastrofă”, a mai spus acesta.

Anul trecut, aproape două milioane de persoane au fost afectate direct de inundațiile produse în Nigeria.

„În fiecare an, suntem martori la inundaţii în Nigeria. Este o problemă pe care schimbarea climatică ne-a adus-o şi noi trăim cu ea”, a transmis purtătorul de cuvânt al agenţiei locale pentru situaţii de urgenţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...