Un nou weekend prelungit pentru români. Când vor fi liberi trei zile la rând

Badea Violeta 26.07.2022, 13:46
Un nou weekend prelungit pentru români. Când vor fi liberi trei zile la rând

Vești bune pentru angajații români! Aceștia se vor bucura de un weekend prelungit, luna viitoare, chiar dacă lucrează la stat sau în mediul privat. Minivacanța va veni la jumătatea lunii august, de Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoarea pică pe data de 15 august 2022, adică într-o zi de luni. Astfel, ziua de 15 august va fi liberă atât pentru bugetari, cât şi pentru cei care lucrează în mediul privat, potrivit Codului Muncii.

Românii vor avea un weekend prelungit

Bucurie mare pe angajații din România! Aceștia vor avea parte de un weekend prelungit, luna viitoare, de Adormirea Maicii Domnului, care se celebrează pe data de 15 august.

Astfel, angajații din țara noastră se vor putea bucura de trei zile libere consecutiv, incluzând și zilele de sâmbătă și duminică. În schimb, patronii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii, potrivit legii.

Potrivit Codului Muncii, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Vacanța de Paște 2022 și zile libere legale pentru anul acesta
Weekend prelungit pentru romani

Ce zile libere vor mai avea românii

În afară de data de 15 august, românii vor mai avea patru zile libere în 2022. Este vorba de 30 noiembrie(miercuri), dată la care se sărbătorește Sfântul Andrei.

De asemenea, anajații vor fi liberi și pe 1 decembrie(joi), când se sărbătorește Ziua Naţională a României. Totodată, românii vor avea liber pe 25 și 26 decembrie (duminică şi luni), când are loc Crăciunul.

Românii ar putea beneficia și de mai multe zile libere

În urmă cu două luni, mai mulți parlamentari au depus în Parlament un proiect de lege care vizează zilele libere ale angajaților din țara noastră. Politicienii au propus ca angajații să se bucure de zilele libere de sărbători, indiferent că acestea cad într-o zi de weekend, când în mod normal nu se lucrează.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal.

Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activităţile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public.

Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice.

În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanţele astfel stabilite, turiştii îşi pot planifica în avans aceste mini-vacanţe, iar agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor şi altor categorii de turişti”, arată proiectul de lege.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...