Un nou val de scumpiri în România. Cu cât cresc facturile de la 1 aprilie 2023

Andrei Simion 01.04.2023, 14:31
Un nou val de scumpiri în România. Cu cât cresc facturile de la 1 aprilie 2023

Un nou val de scumpiri este înregistrat în România. Oficialii au anunțat cu cât cresc unele dintre facturi, începând de sâmbătă, 1 aprilie. Unele dintre tarifele pentru utilități au fost majorate din prima zi a celei de-a doua luni de primăvară.

Ce facturi cresc de la 1 aprilie

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a majorat tarifele de distribuție la energie electrică și gaze naturale. Vicepreședintele instituției a explicat ce se va întâmpla după creșterea acestor tarife.

„ANRE, în ședința de miercuri, a dezbătut în comitetul de reglementare ajustarea tarifelor de distribuție la energie electrică și gaze naturale, dar asta nu înseamnă că prețurile finale la consumatorii casnici și non-casnici se modifică.

Au fost aprobate noile tarife care într-adevăr au crescut, dar este doar o componentă a prețului cu o pondere relativ mică în acest moment. În continuare există acele plafoane care sunt stabilite în ordonanța 27 pentru consumatorii care au dreptul la ele şi se aplică: 0,68 lei, 0,80 lei, 1 leu şi 1,30 lei la energie electrică şi, respectiv, la gaze naturale: 0,31 lei şi 0,37 lei pentru casnic și non-casnic”, a explicat, vineri, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la Antena 3 CNN.

Conform unei analize făcute de Asociaţia Energia Inteligentă, în timp ce creșterea tarifelor nu va avea un impact asupra facturilor la energie, datorită unei compensări oferite de stat, românii vor avea de plătit sume mai mari pentru gaze.

Protest în Piata Victoriei din cauza scumpirilor, astazi, 6 aprilie
Noi scumpiri în România

Cu cât cresc facturile

Mai exact, consumatorii casnici vor plăti cu 4 au 5% mai mult la factura de gaze față de cât au plătit pentru consumul din luna februarie. Pentru consumatorii non-casnici cu un consum sub 50.000 MWh/an, scumpirea va fi de aproximativ 1-2% faţă de preţurile efectiv achitate în februarie.

„Pentru consumatorul non casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an – o creştere cu circa 5-10% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie”, a transmis preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.

Creşterea tarifelor de distribuţie a energiei electrice, de la 1 aprilie 2023, a ajuns pe masa ANRE după ce Guvernul a amânat o ordonanţă prin care limita preţurile. Autoritatea a pus în dezbatere publică noile tarife majorate de distribuție la energie electrică, valabile de la 1 aprilie.

În medie, creșterea tarifului mediu va fi de 11% pentru operatorul național de transport Transelectrica și cuprinsă între 8% și 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune, adică pentru companiile de distribuție.

Anunţul majorării vine după ce Guvernul a decis anterior să amâne adoptarea unei ordonanțe de urgență lansate de Ministerul Energiei ce prevedea că în acest an tarifele de distribuție cresc doar parțial, după ce deja au fost înghețate în 2022 ca urmare a plafonării prețurilor la energie pentru populație.

„Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea.”, a transmis ANRE.

Eventuala majorare se referă la tariful pentru operatorul național de transport de energie electrică, adică la firmele de distribuție. Prețurile plătite de consumatorii casnici și non-casnici sunt plafonate până în anul 2025, astfel că aceștia nu vor primi facturi mai mari.

Urmăriți Impact.ro și pe