Un nou vaccin omologat în Rusia. Sputnik Light se administrează într-o singură doză

Ioana Bucur 06.05.2021, 19:10
Un nou vaccin omologat în Rusia. Sputnik Light se administrează într-o singură doză

Un nou vaccin omologat în Rusia a fost creat special pentru „export”. Spre deosebire de Sputnik V, noul Sputnik Light se administrează într-o singură doză. Ce diferențe există față de versiunea creată special pentru ruși.

Un nou vaccin omologat în Rusia

Autoritățile sanitare de la Moscova au anunțat un nou vaccin omologat în Rusia. Reușita a fost dezvăluită atât de producătorul vaccinului, Centrul Gamaleia, cât și de vicepremierul însărcinat cu sectorul sanitar, Tatiana Golikova, în cadrul unei întâlniri în care s-a dezbătut evoluţia pandemiei și la care unul dintre participanți a fost nimeni altul decât Vladimir Putin. Președintele rus a profitat de moment pentru a declara public că sprijină ideea ridicării brevetelor asupra vaccinurilor anti-Covid-19, acțiune ce, spune el, ar ajuta la accelerarea producției și distribuției serurilor în întreaga lume – o propunere înaintată recent de Statele Unite ale Americii și acceptată de lideri politici importanți, precum președintele francez Emmanuel Macron.

„Desigur, Rusia ar susţine o asemenea abordare (…) În condiţiile actuale, aşa cum am spus-o de mai multe ori, nu trebuie să ne gândim la cum să obţinem un profit maxim, ci la modul în care să asigurăm securitatea oamenilor”, a declarat Vladimir Putin.

Principalul finanțator al dezvoltării vaccinului Sputnik V, Fondul Rus de Investiţii Directe (RDIF), a semnat deja contracte cu companii farmaceutice din Brazilia, India, China, Iran, Coreea de Sud, Kazahstan și Belarus pentru producția serului, ce a fost autorizat, până acum, în 61 de țări. Autorizarea Sputnik V a fost respinsă, în luna aprilie, de Agenția Braziliană de Reglementare în Sectorul Sanitar, Anvisa, explicându-se că, din pricina unei anomalii în procesul de producție, dozele examinate de specialiștii din Brazilia aveau în compoziție o versiune activă a virusului ce provoacă răceala. Rusia, în schimb, a catalogat refuzul ca fiind o decizie motivată politic.

Un nou vaccin omologat în Rusia
Vaccinul Sputnik V

„Sputnik va rămâne principala sursă de vaccinare în Rusia, în timp ce Sputnik Light va fi exportat”

Noul vaccin, Sputnik Light, nu va fi administrat pe teritoriul Rusiei, fiind destinat pentru export. RDIF anunță că noul ser are o eficacitate de 79,4% împotriva Covid-19 – față de 91,6%, în cazul Sputnik V, ce se administrează în două doze – și va avea un preț de aproximativ 10 dolari: „Vaccinul Sputnik Light este creat pe o platformă de adenovirus uman bine studiată şi care s-a dovedit sigură şi eficace”, a adăugat RDIF .

„Sputnik va rămâne principala sursă de vaccinare în Rusia, în timp ce Sputnik Light va fi exportat, fiind conceput în principal pentru ţările confruntate cu un val masiv de infecţii şi pentru care ar fi astfel utilă o soluţie rapidă de imunizare a populaţiei”, a declarat Kirill Dmitriev, directorul RDIF.

Urmăriți Impact.ro și pe