Un nou sistem de protecție pentru călători, în planurile Metrorex. Stația unde va fi instalată prima poartă anti-suicid

Ana Anitoiu 10.07.2022, 23:19
Un nou sistem de protecție pentru călători, în planurile Metrorex. Stația unde va fi instalată prima poartă anti-suicid

Un nou sistem de protecție pentru călători se află în planurile Metrorex. Compania a anunțat stația unde va fi instalată prima poartă anti-suicid, după ce, duminică, o femeie a murit după ce s-ar fi aruncat pe șinele de tren, la Piața Victoriei 1.

Ce sistem de protecție pentru călători pregătește Metrorex

Mai exact, Metrorex a anunțat că are în desfășurare un proiect pilot ce se referă la instalarea de porţi de siguranţă la peron. Acest proiect va fi implementat la staţia Berceni, pe magistrala M2, direcţia Berceni – Pipera.

„La acest moment, Metrorex are în derulare un proiect pilot – Sistem de protecție a călătorilor din stațiile de metrou prin instalarea de porţi de siguranţă la peron, proiect ce va fi implementat la staţia Berceni, linia 1 (direcţia Berceni – Pipera).

Proiectul constă în montarea unei singure porţi, urmând a se analiza comportamentul din punct de vedere tehnic, operaţional, funcţional al cerinţelor de siguranţă impuse de exploatarea în regim feroviar şi nu în ultimul rând şi al modului de utilizare de către publicul călător”, a precizat compania printr-un comunicat transmis sâmbătă.

Un nou sistem de protectie pentru calatori, in planurile Metrorex
Un nou sistem de protectie, in planurile Metrorex

Două astfel de sisteme de protecție la metrou, folosite la nivel internațional

De-a lungul timpului, la metroul bucureștean au avut loc numeroase sinucideri, precum și o crimă și o tentativă de omor, după ce o femeie, Magdalena Șerban, a împins o tânără pe șine și s-a luptat cu o alta, căreia a încercat să-i curme viața în același mod.

În acest context, Metrorex a transmis că este interesată să găsească soluţii pentru creşterea nivelului de siguranţă a călătorilor atât în spaţiile publice ale staţiilor de metrou, cât şi în trenurile de metrou. Compania a precizat ce sisteme de protecție pentru călători există la nivel internațional.

„În contextul în care pe plan internaţional sunt utilizate două sisteme de protecţie la peron: sistem de protecţie cu uşi – platform screen doors (PSDs) şi sistem de protecţie cu porţi – automatic platform gates (APGs), Metrorex a iniţiat acţiuni preliminare pentru implementarea unui proiect de investiţii, pentru creşterea siguranţei călătorilor în timpul utilizării sistemului de transport cu metroul şi, totodată, identificarea tipului de sistem care se poate instala în staţiile de metrou aflate în exploatare”, a transmis compania.

Metrorex a adăugat că, în acest moment, documentaţia este încă în analiză atât din cauza costurilor mari necesare pentru demararea sau finalizarea investiţiei şi ulterior pentru activitatea de mentenanţă, cât şi din cauza pandemiei de coronavirus ce a generat o scădere a veniturilor. În plus, au crescut costurile generale şi mai ales cele cu utilităţile, aspecte ce au influenţat şi influenţează în continuare deciziile referitoare la modul de folosire raţională a fondurilor publice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...