Un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, pregătit la nivelul Uniunii Europene

Mihnea Tălău 18.07.2022, 16:15
Un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, pregătit la nivelul Uniunii Europene

Pe fondul continuării bombardamentelor rusești asupra orașelor ucrainene, miniștrii de externe ai Uniunii Europene se vor întâlni pe 18 iulie pentru a discuta despre înăsprirea sancțiunilor împotriva Moscovei.

Interdicție asupra importurilor de aur rusesc

Printre măsurile luate în considerare – și care probabil vor fi aprobate – se numără interzicerea achizițiilor de aur din Rusia, o măsură deja instituită de partenerii internaționali, informează Radio Europa Liberă.

UE ar putea, de asemenea, să acționeze pentru a impune sancțiuni împotriva unor persoane suplimentare din Rusia.

„Moscova trebuie să continue să plătească un preț ridicat pentru agresiunea sa”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 15 iulie, în prezentarea propunerilor pe care miniștrii de externe le vor examina la 18 iulie.

Un oficial european de rang înalt a declarat pentru AFP că este probabil ca UE să discute despre noi sancțiuni în cadrul reuniunii, dar nu va lua o decizie imediată.

Propunerile Comisiei ar urma să impună o interdicție asupra exporturilor de aur ale Rusiei, ca parte a eforturilor de aliniere a sancțiunilor UE la cele ale Grupului celor șapte țări industrializate de vârf (G7) și ale altor parteneri internaționali.

Noi sanctiuni impotriva Rusiei
Noi sanctiuni impotriva Rusiei

În iunie, G7 a anunțat o interdicție asupra importurilor de aur rusesc, o măsură care vizează oligarhii ruși și mașina de război a președintelui Vladimir Putin. Guvernul britanic a declarat atunci că exporturile de aur rusesc au totalizat anul trecut peste 15 miliarde de dolari.

Șase runde anterioare de sancțiuni ale UE contra Rusiei

Șase runde anterioare de sancțiuni ale UE au vizat economia Rusiei, sistemul financiar, banca centrală, înalți oficiali guvernamentali, precum și Putin și cercul său intim. Ultima, adoptată în iunie, a impus o interdicție asupra majorității importurilor de petrol rusesc.

Noile măsuri vin în contextul în care „războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă fără încetare”, a declarat Von der Leyen.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...