EXCLUSIV

Un nou război al declarațiilor în coaliția de guvernare. PSD răspunde la ironiile președintelui PNL: „La ce ne folosesc cifrele statistice”

Gabriela del Pupo 12.01.2022, 12:50
Un nou război al declarațiilor în coaliția de guvernare. PSD răspunde la ironiile președintelui PNL: „La ce ne folosesc cifrele statistice”

Florin Cîțu atacă din nou partenerul de coaliție. După scandalul privind introducerea certificatului verde fostul premier le reproșează celor de la PSD scenariile sumbre privind creșterea economică. Acesta spune că anul acesta se va ajunge la o creștere de 7%. Senatorul Radu Oprea spune că discuția trebuie să concentreze pe calitatea vieții și măsurile care trebuie luate pentru cetățeni, iar cifrele statistice nu reflectă realitatea de zi cu zi a unor anumite categorii.

„Se va termina anul cu o creştere economică în jur de 7%”

Cîțu anticipează o creștere economică de 7% până la finalul lui 2022 și spune că „dezastrul’ anticipat de PSD nu se confirmă.

”Va rămâne creşterea economică peste aşteptări. Vă aduc aminte că anul trecut am început bugetul cu o creştere economică estimată în jur de 4,5 şi se va termina anul cu o creştere economică în jur de 7%. De aceea anul trecut, având venituri mai mari la buget, am reuşit să scădem deficitul bugetar de la 10 la sub 7, deşi ţinta era de 7,16, şi am avut venituri pentru o primă fază de decontare a facturilor fără să avem deficit bugetar.

Deci performanţa economică pe primele trei trimestre a fost una bună, peste aşteptări. Bineînţelesc că economia României dar şi cea globală au fost lovite de mai multe şocuri pe partea de costuri de producţie, iar acestea s-au văzut în creşterea preţurilor. Unul dintre ele este energia, altul a fost cel de producţie pentru că veneam după perioada de pandemie” a spus președintele PNL.

Acesta a criticat PSD pentru previziunile sumbre din perioada în care partidul se afla în opoziție.

„Dar economia României, anul trecut, după ce tragem linie, a performat mai bine decât se aştepta oricine, decât ne spuneau toţi specialiştii – care astăzi sunt cu noi la guvernare – dar erau specialişti în partea cealaltă şi spuneau că o să fie dezastru. Nu a fost aşa” a completat, la DC News, Florin Cîţu.

„La ce ne folosesc cifrele statistice care spun cât de victorioși suntem, cât de mult creștem, dacă românii nu simt nimic?”

Este o chestiune de abordare. La ce ne folosesc cifrele statistice care spun cât de victorioși suntem cât de mult creștem dacă românii nu simt nimic, dacă în viața de zi cu zi facturile cresc la energie, la gaze și măsurile de sprijin nu ar fi existat fără venirea PSD la guvernare.

Cine este în centrul atenției? Cetățeanul, asta este perspectiva PSD, sau niște cifre, dar statistica nu este neaparat despre cetățean. În statistică vorbim doar despre medii, unii o duc foarte bine și cei mai mulți o duc greu.” a declarat Radu Oprea pentru impact.ro.

În ceea ce privește scumpirile din ultima perioadă senatorul consideră că doar prin investiții majore se poate depăși criza economică cauzată de scumpirile din energie.

La energie electrică o echilibrare a pieței poate veni doar în măsura în care capacități noi de producție se deschid, pentru că trebuie să fie o ofertă mai mare și există deja un plan pe 3-5 ani având în vedere fondul de modernizare de 10 miliarde de euro, având în vedere celelalte fonduri europene, prin PNRR, care ar permite Românei să devină autonomă din punct de vedere energetic.

La gaze, având în vedere că va scădea consumul în primăvară, majoritatea analiștilor dar și producătorii se așteaptă ca și prețul la gaze să scadă. Dar este o chestiune care este legată de sezon și având în vedere că va veni o nouă iarnă ar trebui luate anumite măsuri. a conchis senatorul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...