Un nou motiv de dispută între Rusia și SUA. Washingtonul cere Moscovei retragerea trupelor după protestele din Kazahstan

Beatrice Dumitru 12.01.2022, 12:56
Un nou motiv de dispută între Rusia și SUA. Washingtonul cere Moscovei retragerea trupelor după protestele din Kazahstan

Kazahstanul a fost zguduit săptămâna trecută de revolte violente, în care și-au pierdut viața peste 100 de persoane. Pentru a reprima protestele, președintele Kasîm-Jomart Tokaev a cerut ajutorul Rusiei, care a trimis trupe pentru a restabili ordinea. Acum, SUA cer retragerea forțelor din Kazahstan cât mai repede.

SUA cere Rusia retragerea trupelor din Kazahstan

După câteva zile de ciocniri violente între forțele de ordine și protestatari, cele mai violente de la obţinerea independenţei în 1991, președintele Kazahstanului i-a cerut ajutor lui Valdimir Putin, iar peste 2.000 de soldați ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, au fost trimiși în fosta republică sovietică.

Revoltele au fost reprimate și după anunțul lui Kasîm-Jomart Tokaev, care a spus că ordinea a fost restabilită, SUA au cerut Rusiei să-și retragă „rapid” forțele trimise în Kazahstan. De asemenea, Washingtonul a spus că salută anunțul președintelui Tokaev, care a spus că forțele de menținere a păcii OTSC și-au încheiat misiunea, notează Le Figaro.

 Un nou motiv de dispută între Rusia și SUA. Washingtonul cere Moscovei retragerea trupelor din Kazahstan
Trupele rusești au reprimat revoltele din Kazahstan.

Atât timp cât forțele OTSC nu se retrag, vom continua să le cerem să respecte drepturile omului și să-și respecte angajamentul de a se retrage rapid din Kazahstan, așa cum a solicitat și guvernul kazah”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price

Tokaev a spus că retragerea trupelor va începe în două zile

Președintele Tokaev a spus că retragerea contingentului OTSC va începe în două zile, că va fi „treptată” și că nu va dura mai mult de zece zile. Însă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a indicat că trupele vor părăsi Kazahstanul atunci când situația „se va stabili complet” și „la decizie” autorităților kazahe.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a atacat Moscova săptămâna trecută declarând că „odată ce rușii sunt acolo, uneori este foarte greu să-i faci să plece”. Tokaev, care este sprijinit de Rusia, a numit revoltele o tentativă de lovitură de stat, condusă de teroriști instruiți în străinătate. Și Vladimir Putin a spus că țara din Asia Centrală a fost victima „unei agresiuni a terorismului internaţional”

Urmăriți Impact.ro și pe