Un nou cutremur în Gorj. Ce magnitudine a avut acesta

Elena Avramescu, Iancu Andreea 28.02.2023, 10:10
Un nou cutremur în Gorj. Ce magnitudine a avut acesta

În continuare, județul Gorj este afectat de cutremure, chiar dacă au o intensitate mai mică. Astfel că cel mai recent seism s-a produs marţi, la ora locală 5:55, în Oltenia, judeţul Gorj, având magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter, la adâncimea de 9 kilometri, conform datelor Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremur în județul Gorj

Noul cutremur înregistrat marți dimineața a avut loc la 104 km nord-vest de Craiova, 108 km sud-vest de Sibiu, 139 km vest de Piteşti, 164 km sud-est de Timişoara, 183 km sud-est de Arad, 185 km sud de Cluj-Napoca, 201 km vest de Braşov, 214 km est de Belgrad, 218 km est de Zemun şi 224 km nord-est de Nis.

Până în prezent, cel mai grav cutremur din zona Olteniei s-a produs la data de 14 februarie 2023 şi a avut o intensitate de 5,7 pe Richter, amintește Agerpres. Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă, s-a produs un seism 5,2 grade, la o adâncime de 16,5 kilometri.Cutremur cu magnitudinea 3,2 în judeţul Gorj.

Val de cutremure în Oltenia
Cutremur

Valul de cutremure din Gorj s-ar mutea muta în alte zone

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismele care s-au produs pe 13 şi 14 februarie au avut până acum peste 800 de replici. Însă, oficialii instituției spune că, în principiu, frecvenţa şi magnitudinea acestor replici sunt în scădere, cu toate că în cursul zilei de miercuri, 22 februarie, au mai avut loc trei seisme dintre care unul cu magnitudinea 4,1, iar joi, altul de 3,9.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fostul director general al INCDFP, a spus recent că în perioada următoare specialiștii își vor putea da seama cum va evolua situația cutremurelor din Oltenia și către ce zone ar putea migra.

„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante.

Apoi, nu este exclus să migreze acest roi de cutremure spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu. Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat. E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a spus Gheorghe Mărmureanu, pentru Adevărul.

Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP) a declarat că este de așteptat că în următoarele săptămâni să avem alte seisme chiar și cu o intensitate mai mare.

„Numărul lor descreşte, în schimb, magnitudinea lor nu descreşte atât de mult. A fost şocul principal de 5,7, care a urmat unui cutremur de 5,2. Am avut şi în această dimineaţă un cutremur de 3,9. Ne aşteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe. Sperăm că nu cu magnitudini peste 5 în această zonă”, a explicat un expert INFP într-o conferință de presă, scrie Digi24.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...