Un nou cutremur de peste 4 grade în România. INFP, anunț de ultim moment

Andrei Simion 23.05.2023, 19:43
Un nou cutremur de peste 4 grade în România. INFP, anunț de ultim moment

Un nou cutremur a avut loc, marți seară, în România, în zona Banat (Arad). Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 23.05.2023, 19:15:29 (ora României), s-a produs în zona de vest a țării un seism cu magnitudinea 4,1 grade pe scara Richter, la adâncimea de doar 15 kilometri. Specialiștii INFP mai transmit că unda tectonică a fost resimțită la 17km SE de Arad, 43km NE de Timișoara, 72km SE de Bekescsaba și 92km N de Reșița.

Val de cutremure în zona Banat-Arad

Update: Magnitudinea cutremurului de marți seara a fost actualizată la 4,3 grade pe scara Richter de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

„În ziua de 23 Mai 2023, la ora 19:15:29 (ora locală a României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.3, la adâncimea de 7km”, a transmis INFP.

Amintim că luni seară, tot în zona Banat-Arad s-a produs un cutremur puternic, magnitudinea fiind de 4,9 grade pe scara Richter.

„S-au zguduit ferestrele şi uşa de la apartament s-a deschis. Stau la etajul şase şi am simţit foarte puternic cum se clătina totul în jur. Prima reacţie a fost să fug, dar apoi mi-am adus aminte că nu e indicat să fii pe casa scării când e cutremur. Am coborât din bloc când s-a terminat şi toată lumea era afară să schimbe impresii. Sperăm că nu vor fi replici sau vor fi mai uşoare”, a povestit Gabor Sinka, un locatar din cartierul Aurel Vlaicu.

Și pentru arădenii care locuiesc la curte a fost îngrozitor: „Parcă a trecut un tanc pe stradă, a vibrat casa, mobila, am simţit sub picioare cum se mişcă podeaua. A fost primul cutremur pe care l-am simţit”.

Gheorghe Mărmureanu, dezvăluiri despre ce va urma în România

Într-un interviu exclusiv pentru redacția Playtech-Știri, vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre acest eveniment extrem de îngrijorător, dar și despre ce va urma de acum înainte.

„Nu e prima dată când au loc cutremure, în această zonă, aici se înregistrează însă doar cutremure de suprafață, care, da, într-adevăr, zdruncină mai puternic clădirile, iar oamenii sunt tentați să iasă afară din casă. A fost însă un cutremur de aproape 5 grade pe scara Richter.

Să nu uităm însă că blocurile și casele se prăbușesc doar la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter, deci, acestea, de 5 grade, nu reprezintă un pericol. Au mai fost probleme însă în zona asta, în urmă cu vreo 40 de ani”, a explicat specialistul român.

Totodată, Mărmureanu a dezvăluit și zonele care vor fi afectate de seisme puternice în următoarea perioadă. Potrivit acestuia, „pericolul în România vine doar din zona Vrancea, acolo apare câte un cutremur devastator, cam la 70-80 de ani. Am avut unul, la 1940, de peste 7 grade, ar fi trebuit să fie un altul, în 2040, dar a apărut între timp și cel din 4 martie 1977, care nu era preconizat.

A fost o situație paradoxală, care, nouă, specialiștilor în domeniu, ne-a dat toate socotelile peste cap. După cutremurul din 1940, foarte multe clădiri din București au rămas într-un picior. Ce nu a apucat să distrugă acel seism, a terminat cel din 1977, de aceea s-au dărâmat acele clădiri vechi, la 4 martie”.

Urmăriți Impact.ro și pe