Un nou conflict între două state din fosta URSS? Focuri de armă la granița dintre Tadjikistan și Kîrghistan. „Cele două părți negociază”

Stan Filon 14.09.2022, 10:29
Un nou conflict între două state din fosta URSS? Focuri de armă la granița dintre Tadjikistan și Kîrghistan. „Cele două părți negociază”

Un nou conflict între două state din fosta URSS a fost pe cale să înceapă, miercuri dimineața. Soldații din Tadjikistan și Kirghizstan au deschis focul, însă situația s-a calmat destul de repede, cele două părți începând negocierile. Schimbul de focuri a avut loc la frontiera de stat comună, într-o zonă muntoasă izolată, însă nu se cunoaște, momentan motivul pentru care soldații au tras unii asupra celorlalți.

Un nou conflict între două state din fosta URSS?

Așadar, situație conflictuală la granița dintre Tadjikistan și Kirghizstan, miercuri dimineața. Soldații au deschis focul chiar la granița comună, însă situația a luat sfârșit destul de repede, cele două părți așezându-se la masa negocierilor, după cum a declarat Marufkhan Tulayev, primul reprezentant autorizat adjunct al guvernului kârgâz în regiunea Batken.

Schimbul de focuri între militarii celor două țări a încetat, părțile negociază”, a declarat Tulayev. Schimbul de focuri a avut loc într-o zonă muntoasă izolată, a precizat el.

Un nou conflict intre doua state din fosta URSS
Un nou conflict intre doua state din fosta URSS

Nu au fost semnalate victime

Serviciul de pază a frontierei din Kârgâzstan a declarat că soldații tadjici au folosit mortiere în timpul unui schimb de focuri cu polițiștii de frontieră kârgâzi într-o secțiune nedescrisă a frontierei de stat din zona Bulak Bashy din districtul Batken, provincia Batken. Potrivit rapoartelor preliminare, nu există răniți sau victime de partea kârgâză.

„În timp ce se afla la datorie, o patrulă de polițiști de frontieră din Kârgâzstan a observat un polițist de frontieră tadjik care, încălcând acordurile anterioare dintre cele două părți, a ocupat poziții de luptă într-o secțiune nemarcată a frontierei de stat și, ignorând cererile legitime ale părții kârgâze de a părăsi teritoriul, polițiștii de frontieră tadjici au deschis focul. Gărzile de frontieră din Kârgâzstan au răspuns, de asemenea, cu arme. Între patrulele de frontieră a început un schimb de focuri, în timpul căruia partea tadjică a folosit mortiere”, a declarat Serviciul de Frontieră.

Cele două state au dispute pe teritorii

Șeful Departamentului din regiunea Batken al Comitetului de Stat pentru Securitate Națională (SCNS) din Kârgâzstan și șeful Departamentului din regiunea Sughd al Comitetului de Stat pentru Securitate Națională din Tadjikistan au avut convorbiri telefonice privind prevenirea escaladării conflictului, urmând să se stabilească și o întâlnire.

Ministerul kârgâzgâz al Sănătății a declarat pentru Interfax că, în legătură cu împușcăturile de la graniță, instituțiile de sănătate și serviciul de ambulanță din regiunea Batken din republică au fost puse în alertă sporită, însă se pare că nu au fost soldați răniți.

La granița de stat dintre Kârgâzstan și Tajik izbucnesc periodic conflicte, inclusiv cu folosirea armelor, din cauza teritoriilor disputate de cele două state din fosta URSS.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...