Un nou ajutor pentru România din partea Comisiei Europene: „Suma de 1,5 miliarde de euro va acoperi o parte din preţurile mai ridicate la energie electrică”

Elena Avramescu 12.09.2022, 14:03
Un nou ajutor pentru România din partea Comisiei Europene: „Suma de 1,5 miliarde de euro va acoperi o parte din preţurile mai ridicate la energie electrică”

O nouă veste bună pentru România, în aceste vremuri tulburi pentru cetățeni, afectați de prețurile din ce în ce mai ridicate din toate domeniile. Comisia Europeană a decis să aprobe o nouă schemă de ajutor, în valoare de 1,5 miliarde de euro, care va compensa parţial întreprinderile mari consumatoare de energie care se confruntă cu o creştere accelerată a preţurilor la energie electrică.

Comisia Europeană, ajutor uriaș pentru România

„Această schemă în valoare de 1,5 miliarde euro sprijină obiectivul României de a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru industriile sale mari consumatoare de energie. În acelaşi timp, stimulentele pentru o decarbonizare eficientă din punctul de vedere al costurilor a economiei sale vor fi menţinute, în conformitate cu obiectivele Pactului verde, iar denaturările nejustificate ale concurenţei vor fi limitate”, a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

S-a declarat că această schemă notificată de România are un buget de aproximativ 1,5 miliarde de euro, și are rolul de a acoperi o parte din preţurile mari la energie electrică rezultate din impactul preţurilor carbonului asupra costurilor de producere a energiei electrice din perioada 2021-2030.

În plus, măsura de sprijin vizează reducerea riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, tocmai de aceea întreprinderile îşi vor muta producţia în ţări din afara UE, ducând la sporirea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

„În ceea ce privește cuantumurile limitate ale ajutoarelor sub formă de granturi directe, ajutoarele nu vor depăși 62.000 euro și 75.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii și, respectiv, al pescuitului acvaculturii și 500 000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în oricare din celelalte sectoare”, potrivit sursei citate.

Scenariul apocaliptic in care ar putea ajunge Romania, din cauza lipsei de energie electrica
Ajutor din partea CE pentru Romania

Decizia va ajuta și întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon găsite în anexa I la Orientările privind anumite măsuri de ajutor de stat acordate în contextul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră după 2021, mai ales că aceste sectoare se confruntă cu costuri majorate ale energiei electrice.

„Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză privind ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 și modificat la 20 iulie 2022, în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”), în care se recunoaște faptul că economia UE se confruntă cu perturbări grave”, au notat reprezentanții CE.

Însă ce nu se știa până acum este faptul că noua compensaţie va fi acordată întreprinderilor eligibile sub forma unei rambursări parţiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate în anul precedent, iar plata finală se va putea face abia în 2031. În plus, valoarea maximă a ajutorului urmează să fie egală cu 75% din costurile indirecte ale emisiilor suportate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...