Un nor de fum de la Cernobîl se apropie de Marea Neagră. ANM, despre cum ar putea fi afectată România

Badea Violeta 20.05.2022, 15:39
Un nor de fum de la Cernobîl se apropie de Marea Neagră. ANM, despre cum ar putea fi afectată România

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au transmis, recent, un anunț extrem de important pentru români, în special pentru cei care vor ajunge pe litoral în acest weekend. Potrivit meteorologilor, un nor de fum de la Cernobîl, Ucraina, se apropie cu repeziciune de Marea Neagră. Iată cum ar putea fi afectată țara noastră!

Anunț important de la ANM. Un nor de fum din Ucraina se îndreaptă către Marea Neagră

Meteorologii transmit că un nor de fum de la Cernobîl, apărut în urma unui incendiu forestier de amploare în zona Kiev, se va apropia de Marea Neagră.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul zilei de 19 mai, se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud- sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre.

Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h. Începând din noaptea de joi-spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă”, a informat ANM pe pagina oficială de Facebook, joi, 19 mai 2022.

Incendiu de amploare lângă Kiev

Cernobîlul este învăluit într-un fum negru, provocat, de data aceasta, de incendiul de pădure din districtul Vîșhorod, Kiev. Conform autoritățile din Ucraina, flăcările din apropierea centralei nucleare din Cernobîl nu au reprezentat o amenințare radioactivă.

Bohdan Daniliuk, șef adjunct al Direcției principale a Serviciului de Stat de Urgență al Regiunii Kiev, a  spus ce ar fi putut duce la izbucnirea incendiului.

„Primul motiv posibil este că în timpul ocupării temporare a anumitor zone, trupele ruse au instalat o mulțime de mine și rachete. Sunt multe animale din zona de excludere, care pot declanșa rachetele, ceea ce face ca resturile din pădure să ia foc. Vremea a fost caldă și uscată mult timp, la fel și rafale de vânt, iar focul s-a extins foarte repede”, a declarat expertul.

Urmăriți Impact.ro și pe