Un medic din București a descoperit opt monede într-o pădure. Ar putea fi primele bătute pe teritoriul României, cât sunt de vechi

Nicu Stan 09.11.2021, 21:05
Un medic din București a descoperit opt monede într-o pădure. Ar putea fi primele bătute pe teritoriul României, cât sunt de vechi

Un medic din București a descoperit opt monede într-o pădure. Acestea ar putea fi primele monede bătute pe teritoriul țării noastre, atât sunt de vechi. Descoperirea a fost făcută de către medic într-o pădure din Dobrogea.

Un doctor din Capitală a descoperit într-o pădure 8 monede antice. Ce vechime au acestea

Un doctor din București a descoperit într-o pădure din Dobrogea 8 monede de argint care au o vechime de peste două mii de ani.

Conform Băncii Naționale, monedele ar putea fi ”drahme histriene”, adică primele monede bătute vreodată pe teritoriul României. De asemenea, cel care le-a descoperit, le-a predat autorităților și speră să le vadă cât mai curând acolo unde le este locul, repectiv într-un muzeu.

Descoperirea a fost facuta intr-o padure din Dobrogea
Descoperirea a fost facuta intr-o padure din Dobrogea

Medicul a făcut descoperirea la prima încercare

Medicul care a făcut desoperirea se numește Daniel Lupoi și lucrează la un spital din București. Astfel, medicul, puținul timp liber pe care îl are și-l petrece plimbându-se prin natură. De curând, un apropiat i-a povestit despre pasiunea sa de a căuta artefacte, astfel că s-a gândit să încerce și el.

Norocul începătorului a fost însă de partea lui, iar în timp ce cerceta o pădure din zona comunei Lipnița a descoperit mai multe obiecte, între care cele opt monede din argint.

Monedele au pe ele simbolul cetății Histria

După ce le-a curățat de pământ a văzut că monedele aveau simbolul cetății Histria, vulturul cu un delfin în gheare, precum și denumirea așezării scrisă cu litere grecești. În plus, pe revers monedele au două capete ce ar simboliza zeități protectoare.

“O astfel de descoperire vine o dată în viață sau niciodată. Cred că e extrem de importantă, ținând cont că vorbim despre drahme histriene”, a spus medicul Daniel Lupoi, potrivit stirileprotv.ro.

Ce s-a mai descoperit lângă monede

Alături de monedele de argint care ar fi fost făcute în anii 400 înainte de Iisus Hristos, se afla și o frunză din bronz, dar care ar fi chiar mai veche. Conform legii, piesele descoperite trebuie predate în 72 de ore de la descoperire, așa că medicul s-a dus întins la Primăria Lipnița.

“E prima dată când primim așa ceva. Îi mulțumim domnului doctor. Ne bucurăm să știm că această descoperire istorică s-a făcut în zona noastră”, a declarat Nicolae Dinu, primarul comunei Lipnița.

Unde nu trebuie să cauți niciodată artefacte

Cei care vor să înceapă să caute astfel de obiecte vechi, trebuie să știe că acesta este un domeniu cu reguli stricte. Mai întâi se obține o autorizație doar ca să dețineți un detector de metale, pe care nu aveți voie să-l folosiți oriunde.

Trebuie să studiați harta siturilor arheologice, locuri de care nici nu trebuie să vă apropiați. Cei care caută obiecte vechi în situri arheologice riscă dosar penal și chiar închisoarea.

Urmăriți Impact.ro și pe