Un fenomen bizar de pe cerul României i-a speriat pe cetățeni. Se așteptau la ce e mai rău. Motivul apariției, explicat de specialiști

Ana Anitoiu 07.10.2022, 15:34
Un fenomen bizar de pe cerul României i-a speriat pe cetățeni. Se așteptau la ce e mai rău. Motivul apariției, explicat de specialiști

Un fenomen bizar a fost înregistrat pe cerul României și i-a speriat pe cei care l-au văzut. Martorii se așteptau la ce poate fi mai rău. Specialiștii au explicat motivul pentru care a apărut, de fapt, acesta.

Fenomen bizar pe cerul României. Ce au crezut oamenii care l-au văzut

Ieșenii au văzut recent pe cer un nor în formă de pâlnie, iar unii dintre ei s-au speriat, crezând că acesta anunța o tornadă sau un alt fenomen periculos. Conform specialiștilor, a fost vorba despre un nor Cumulus ce s-a format într-o perioadă cu o instabilitate atmosferică accentuată și una încă de tranziție între vară și toamnă.

„Un cumul de condiții particulare și hazardul pot conduce frecvent la fenomene meteorologice spectaculoase. În imagine avem un foarte bun exemplu în acest sens. În zilele din urmă am fost surprinși de instabilitatea atmosferică accentuată, cu caracteristici estivale.

Totuși, ne apropiem de mijlocul lunii octombrie, o lună care în stabilitatea atmosferică este foarte accentuată. Cerul este dominat de o pătură de nori stratiformi, ce acoperă cea mai mare parte a nordului Moldovei, nori autentici de toamnă”, a declarat conferențiarul doctor Lucian Sfîcă, de la Meteo Moldova.

„O minunată îngemănare între vară și toamnă. Iar ca totul să fie fenomenecomplet, norul convectiv era luminat dimineața de razele soarelului chiar în momentul de răsărit atunci când acesta putea străluci de sub nivelul norilor stratiformi”, a mai spus specialistul.

Un fenomen bizar de pe cerul Romaniei i-a speriat pe cetateni
Norul Cumulus

Norul Cumulus, al cărui vârf s-a unit cu norii stratiformi, s-a dezvoltat în contextul instabilității din partea inferioară a atmosferei, determinată atât de umiditatea mare generată de ploile din zilele trecute, cât și de suprafața terestră caldă, în urma temperaturilor ridicate înregistrate la sfârșit de septembrie.

Explicația unui fizician

La rândul lui, fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a studiat fenomenul. Conform specialistului, capătul inferior al formațiunii s-a aflat la o distanță de aproximativ 120 de metri față de sol.

„Am reușit să găsesc detaliile geometrice. Formațiunea are o lățime, la bază, de 60 de metri și o înălțime totală până la baza superioară în care este agățat de celălalt nor, de aproximativ 90 de metri”, a spus Silviu Gurlui.

Profesorul a mai precizat că în jumătatea de oră cât norul Cumulus a fost observat de toată lumea în Iași, acesta a făcut o rotație completă de 360 de grade, cu o viteză de sub un kilometru la oră.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...