Un elicopter rusesc a încălcat spațiul aerian al Estoniei. Ambasadorul a fost convocat de urgență

Dumitrică Roxana 10.08.2022, 21:18
Un elicopter rusesc a încălcat spațiul aerian al Estoniei. Ambasadorul a fost convocat de urgență

Estonia a raportat miercuri încălcarea spaţiului său aerian de către un elicopter rus. Elicopterul, un model Mi-8, a intrat fără permisiune în spaţiul aerian al Estoniei în seara zilei de 9 august, au anunţat forţele armate estoniene.

Un elicopter rusesc a încălcat spațiul aerian al Estoniei. Ministrul de Externe, îngrijorat

Ministerul de Externe de la Tallinn l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în legătură cu acest incident şi i-a prezentat o notă de protest, transmite DPA.

”Estonia consideră acesta un incident extrem de grav şi regretabil care este complet inacceptabil”, a menţionat diplomaţia estoniană într-o declaraţie.

În timpul întâlnirii, Ministerul de Externe estonian a ”condamnat ferm agresiunea continuă a Rusiei în Ucraina. De asemenea, am accentuat că Rusia trebuie să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor şi dreptul internaţional”, adaugă declaraţia citată.

 

Nu este prima dată când spaţiul aerian este încălcat

Armata estoniană a precizat că aceasta a fost a treia încălcare a spaţiului aerian al Estoniei de către Rusia în acest an, după un total de cinci incidente în 2021. Incidentul s-a produs în zona Koidula, din sud-estul Estoniei, la fel la precedentul caz de acest fel, înregistrat în iunie.

Elicopterul nu avea pornit sistemul de identificare electronică şi nu transmisese un plan de zbor. Pilotul nu a păstrat contactul radio cu controlul traficului aerian în timpul incidentului, care a durat mai puţin de un minut, potrivit raportului armatei estoniene.

Deși oficialii britanici și americani s-au sfătuit împotriva unei cereri baltice de forțe multinaționale permanente în regiune, summitul va ajunge probabil la un compromis de întăriri rapide promițătoare.

Germania a spus deja că va pune mai multe trupe pregătite să apere Lituania în cazul în care Rusia ar încerca să pună mâna pe teritoriul NATO, iar Marea Britanie este de așteptat să facă același lucru pentru Estonia, în timp ce Letonia caută Canada pentru a-și angaja mai multe trupe acolo.

Urmăriți Impact.ro și pe