Mită importantă pentru un oficial român. Pe lângă sute de mii de euro, ceruse să i se sape și un puț în spatele casei ca bonus

Andra Daoud 15.09.2022, 17:42
Mită importantă pentru un oficial român. Pe lângă sute de mii de euro, ceruse să i se sape și un puț în spatele casei ca bonus

Un director al unei structuri din subordinea Ministerului Educației a ajuns în arest preventiv, fiind acuzat de fapte de corupție. În urma unei anchete, oamenii legii au stabilit că acesta a luat șpagă peste 340.000 de euro, din care și-ar fi cumpărat case și mașini, dar a cerut și să îi fie săpat un puț în curtea casei.

Director din Ministerul Educației, arestat pentru luare de mită

Horia Palmer Hîrtopanu, director al Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, instituție aflată în subordinea Ministerului Educației, a fost arestat preventiv pentru 24 de ore. Procurorii DNA Brașov îl acuză pe Hîrtopanu de luare de mită și spălare de bani, ambele în formă continuată.

Procurorii au dispus, de asemenea, măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de alte două persoane, pentru dare de mită, transmitere fictivă a părților sociale sau acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori a îngreunării acesteia și spălare de bani.

Potrivit anchetei, în perioada 2017-2020, Horia Palmer Hîrtopanu a pretins și primit sume și foloase necuvenite în valoare de 340.000 de euro și, respectiv, 18.749 lei din partea administratorului unei firme, în schimbul atribuirii unor contracte de lucrări pentru construirea unor grădinițe, în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.

Un director din Ministerul Educatiei, retinut pentru o spaga de 340.000 de euro. Ceruse sa i se sape si un put in spatele casei ca bonus 1
Spaga luata de directorul din Ministerul Educatiei este de peste 340.000 de euro

A cerut să îi fie săpat un puț în curtea casei

Ancheta a mai stabilit că o parte a foloaselor pretinse ar fi constat în lucrări de forare a unui puț și de construire a instalației de alimentare cu apă, lucrări executate în curtea locuinței aflate într-un oraș de lângă București.

Potrivit DNA, în perioada 2016-2021, Hîrtopanu ar fi obținut diverse sume de bani în urma săvârșirii unor infracțiuni de corupție. Prin diverse operațiuni bancare, el ar fi introdus în circuitul financiar legal sumele de 179.676 euro și 191.900 lei, bani folosiți pentru a achiziționa două case și două mașini de lux.

Bunurile au fost cumpărate pe numele unor apropiați, pentru a disimula originea banilor, precum și a titularului de drept. După ce a fost arestat preventiv pentru 24 de ore, joi, tribunalul Brașov a admis propunerea procurorilor DNA și a extins arestul preventiv la 30 de zile.

„Inculpatului Palmer-Hîrtopanu Horia și celorlalți doi coinculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 15 septembrie 2022, Tribunalul Brașov a admis propunerea formulată de DNA, de arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpatului Palmer-Hîrtopanu Horia.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, a transmis DNA, prin intermediul unui comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe