Un cutremur puternic s-a produs, marți, în Insulele Solomon. Seismul a înregistrat 7 grade pe scara Richter

Elena Avramescu 22.11.2022, 07:47
Un cutremur puternic s-a produs, marți, în Insulele Solomon. Seismul a înregistrat 7 grade pe scara Richter

Insulele Solomon din Oceanul Pacific au fost zguduite de un cutremur puternic în această dimineață, mai precis la ora 4:00, ora României, seismul înregistrând 7 grade pe scara Richter, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). În plus, a fost emisă și o alertă de tsunami.

Cutremur de 7 grade în Insulele Solomun

La scurt timp după cutremur, USGS şi Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC) a emis o alertă de tsunami la aproximativ 300 de kilometri de epicentrul seismului.

„A fost un cutremur mare. Unele obiecte din hotel au căzut. Toată lumea pare bine, dar este panicată”, a declarat pentru AFP Joy Nisha, recepţioner la hotelul Heritage Park din Honiara.

Se pare că un jurnalist al agenţiei France Presse, ce se afla la momentul tragediei în capitală, a raportat că seismul a durat în jur de 20 de secunde. În plus, curentul electric a căzut în unele cartiere ale oraşului, iar oamenii şi-au părăsit birourile pentru a se refugia în zone la înălţime.

Premierul australian, Anthony Albanese, a declarat că acoperișul anexei Înaltului Comisariat australian din Honiara s-a prăbușit, „ceea ce indică posibile daune în întreg orașul”.

„Am contactat primul ministru Sogavare pentru a indica încă o dată că Australia este gata să ofere ajutor.”

Albanese a mai spus că întreg personalul Înaltului Comisariat australian este în siguranță, dar a confirmat că siguranța tuturor australienilor din Insulele Solomon este dificilă, deoarece telecomunicațiile au fost întrerupte.

Un cutremur puternic s-a produs, marti, in Insulele Solomon
Cutremur in Insulele Solomon

În urmă cu câteva ore, USGS a revizuit magnitudinea cutremurului la 7, după ce raportase iniţial 7,3. Seismul s-a produs la o adâncime de 13 kilometri, la ora locală 13:03 (02:03 GMT).

Procurorul general, John Muria, a postat imagini pe rețelele de socializare cu fișiere de birou căzute din dulapuri metalice mari.

Sunt așteptate valuri de unul până la trei metri înălţime pe coastele Insulelor Solomon şi altele sub trei metri pe coastele arhipelagului Papua Noua Guinee şi Vanuatu, potrivit PTWC.

Jurnalistul independent Charley Piringi a spus că stătea în fața unui depozit de lângă o școală primară și o școală secundară de la periferia capitalei, Honiara, când a avut loc cutremurul.

„Cutremurul a zguduit locul. A fost uriaș. Am fost cu toții șocați și toată lumea aleargă peste tot”, a spus acesta.

„A fost mare cutremurul. Unele lucruri din hotel au căzut. Toată lumea pare în regulă, dar panicată”, a declarat și Joy Nisha, recepționer la hotelul Heritage Park din Honiara, pentru agenția de presă AFP.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...