Un bărbat din Iași a rămas fără terenul moștenit de la părinți, dar și fără banii promiși de Statul Român. A pierdut aproximativ 21.000 de euro

Elena Avramescu 26.11.2021, 14:28
Un bărbat din Iași a rămas fără terenul moștenit de la părinți, dar și fără banii promiși de Statul Român. A pierdut aproximativ 21.000 de euro

Din cauza unui proiect început acum aproape 10 ani, un bărbat din Iași a reușit să rămână fără terenul moștenit de la părinți și fără banii promiși de Statul Român. În plus, gazoductul Iași-Ungheni a lăsat zeci de familii fără terenuri, dar și fără banii din despăgubiri promiși de autorități.

Un bărbat din Iași a rămas fără banii promiși de Statul Român

Astfel că o familie din localitatea Golăiești nu mai are posibilitatea să își cultive terenul în totalitate, din cauza constructorului gazoductului, care i-a distrus culturile. Se pare că bărbatul trebuia să primească peste 20.000 de euro de la stat, însă suma s-a redus într-un an la o mână de bani. În plus, aceste fonduri nu au mai ajuns în conturile familiei.

Oamenii au rămas fără o bucată din terenul aflat pe malul râului Prut, din comuna Golăiești, care a fost folosit ulterior pentru construirea gazoductului Iași-Ungheni, proiect dat în folosință încă din 2014.

Deoarece au fost expropriați de Statul Român, familia Șoimu trebuia să primească aproximativ 21.000 de euro, în contul terenului din satul Petrești, comuna Golăiești, însă nici până în prezent oamenii nu și-au mai primit banii, și nici nu mai pot folosi o parte din terenul agricol pe care îl au la granița cu Republica Moldova.

Un barbat din Iasi a ramas fara banii promisi de Statul Roman Un barbat din Iasi a ramas fara banii promisi de Statul Roman
Dumitru Soimu

Terenul li s-a luat în 2012, atunci când autoritățile au demarat procedurile de expropriere pentru ieșenii care aveau teren pe traseul gazoductului Iași-Ungheni. Astfel că, printre cei aproape 400 de ieșeni care au rămas fără terenuri se afla și familia Șoimu, care avea aproximativ 27.000 de metri pătrați în Golăiești.

Dumitru Șoimu a mărturisit că, în 2012, familia sa deținea 27.000 de metri pătrați în extravilanul localității Golăiești, iar familia a fost notificată că trebuie să renunțe la 9.000 de metri pătrați pentru construcție. În plus, proiectul urma să fie derulat prin Societatea Transgaz, care i-a promis 21.200 de euro pentru expropriere, mai precis 2,3 euro pe metrul pătrat.

După un an de zile, proiectul a fost preluat de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM), care a notificat familia că va plăti doar 90 de bani (0,1 euro) pe metrul pătrat, ceea ce însemna o sumă totală de 8.600 de lei. Însă nici măcar acești bani nu au mai ajuns la familia Șoimu.

Un barbat din Iasi a ramas fara banii promisi de Statul Roman
Teren Dumitr Soimu

De atunci au început și necazurile. Odată cu începerea lucrărilor, constructorul a ocupat încă o suprafață din teren, unde s-a făcut organizarea de șantier. Firma a lăsat în urmă numai reziduuri și nu prea se mai poate cultiva nimic pe acea suprafață. Tata a murit chiar înainte de acest scandal, iar, de atunci, s-au dus și frații mei. Și eu sunt bătrân și nu cred că o să mai apuc vreodată să văd situația rezolvată (…)

Am început să îi întrebăm pe cei de la Transgaz, apoi pe cei de la ANRM care este situația. Așa am ajuns să aflăm că banii se vor da numai «la pachet». Nu mai vorbesc despre faptul că ne-a fost distrus terenul, iar constructorul a fugit, fără să fie tras la răspundere. Am ajuns la Garda de Mediu, care a venit, a constatat și… atât! Constructorul a săpat sub dig și s-a folosit de o substanță care a aruncat totul în aer, substanță care s-a împrăștiat pe terenul nostru și care a distrus culturile, a declarat Dumitru Șoimu, potrivit BZI.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...