Un bărbat din Botoşani a murit după ce s-a tratat acasă de coronavirus. Câte pastile de Paracetamol a luat pe zi

Ana Anitoiu 17.02.2021, 22:19
Un bărbat din Botoşani a murit după ce s-a tratat acasă de coronavirus. Câte pastile de Paracetamol a luat pe zi

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din Botoşani a murit după ce s-a tratat acasă de coronavirus. A luat prea multe pastile de Paracetamol și a ajuns în stare gravă la spital, dar medicii nu i-au mai putut salva viața. Rudele sale au dezvăluit câte comprimate a luat.

Câte pastile de Paracetamol a luat pe zi

În urmă cu peste o săptămână, bărbatul a început să aibă simptome de COVID-19. Mai întâi, i-a fost îngreunată respirația, apoi a avut frisoane, febră și dureri în piept. A început să se trateze singur, cu Paracetamol. Potrivit rudelor lui, ar fi luat câte două pastile la patru ore. La internare, pacientul avea insuficiență multiplă de organe, printre care și insuficienţă hepatică.

Mai exact, bărbatul a înghițit câte două comprimate de 500 de miligrame la fiecare patru ore, 12 pe zi, adică șase grame de paracetamol într-o singură zi. Doza maximă recomandată de medici este de 8 pastile, adică de doar 4 grame pe zi, la adulţi.

Un barbat din Botosani a murit dupa ce s-a tratat acasa de coronavirus. Cate pastile de Paracetamol a luat pe zi
Pastile de Paracetamol

”Automedicația face mai mult rău decât bine”

Director executiv DSP Botoșani, Monica Adăscăliţei, a atras atenția că automedicația face mai mult rău decât bine și că pacienții ar trebui să discute cu medicul de familie înainte de a lua pastile sau să meargă la o unitate de primiri Urgențe.

”Din detaliile date de familie, pacientul prezentat de mai bine de o săptămână simptome respiratorii, însemnând tuse febră frisoane, dureri toracice. Tot din declarațiile familiei pacientul a luat de câteva zile, printre alte medicamente și paracetamol. Două tablete de 500 mg, adică 1 g la patru ore. La 24 de ore înseamnă că lua 6 g de paracetamol. Este foarte mult. După alte teste se va stabili dacă administrarea acestui paracetamol în exces poate fi una din cauzele insuficienței hepatice acute. Orice fel de medicament este toxic hepatic, iar dacă sunt administrate fără indicația medicului, pot duce la acest sfârșit tragic, sau această hepatită toxică medicamentoasă”, a declarat Monica Adăscăliţei.

Ce simptome pot să apară în caz de supradoză de Paracetamol

Doctorul Tudor Ciuhodaru a explicat că în caz de supradoză de Paracetamol, pacientul trebuie să meargă la spital de urgență, chiar dacă nu sunt manifestări. Totuși, pot să apară unele simptome. Medicul a precizat că antidotul este N-acetilcisteina, ce trebuie să fie administrată cât mai repede cu putință. Mai multe detalii, AICI!

”Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile”, a mai explicat medicul. ”Lumea foloseşte în exces acest analgezic, antipiretic pentru dureri, febră şi a fost folosit în pandemia de coronavirus foarte mult, pentru că a avut o popularitate foarte mare. El este hepatotoxic şi dacă îl vom folosi o perioadă lungă de timp sau nu vom respecta dozajul corespunzător, se poate ajunge la hepatită acută toxică”, a explicat și doctorul Radu Țincu, conform antena3.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...